joi, octombrie 10, 2024

Ultima ora

Sport

Legea pensiilor, explicată la Craiova: „Vom avea două creșteri de pensii în 2024”

Președintele Casei Naționale de Pensii Publice, Daniel Baciu, a fost prezent, vineri, la Craiova. Acesta a vorbit despre noua Lege a Pensiilor, care ar urma să fie pusă în aplicate anul viitor. El oferit explicații legate de formula de calcul și susține că inechitățile o să dispară odată cu aplicarea noii legi.

Această lege, care privește sistemul public de pensii, este o lege care impactează asupra a aproximativ 5 milioane de pensionari. Vorbim despre pensionari în plată, cât și a celor care vor aplica. Vreau să vă prezint principalele modificări ale acestei legi. Vorbim, în principal, de principiile contributivității, stabilității, solidarității și egalității.

Cea mai importantă modificare se referă la modul de calcul al pensiilor, care este fundamental diferit față de cel actual. Formula de calcul se bazează pe numărul total de puncte, care se înmulțește cu o valoare fixă, iar aceasta se calculează ca raport între valoarea punctului de pensie raportat la 25, 25 fiind un stagiu mediu de cotizare. Practic, cu această formulă, încercăm să înlăturăm toate inechitățile care s-au acumulat în sistemul public de pensii.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Noutatea acestei formule este legată de adăugarea numărului de puncte necontibutiv, aici mă refer la armată, facultate și șomaj, care sunt luate în calcul. O să fie și un bonus de stabilitate. Se dă chiar un punct în plus pentru cei care lucrează lucrează peste 35 de ani”, a declarat Daniel Baciu.

Președintele Casei Naționale de Pensii Publice spune că, în anul 2024, pensiile vor crește de două ori, unde va fi posibil. Prima dată ar urma o majorare în urma aplicării mecanismului de indexare, iar ulterior va fi o creștere provocată de recalculări.

În anul 2024 vom avea două creșteri de pensii. La 1 ianuarie 2024, cu acest mecanism de indexare. Pensiile cresc cu 13,8%, în valoarea punctului de pensie. Și va fi o recalculare a tuturor pensiilor în plată, care se va face cu data de 1 septembrie. Noi încercăm ca în această scurtă perioadă, când legea va fi efectiv adoptată și publicată în monitorul oficial, să elaborăm norme de aplicare.

Vârsta de pensionare, în sistemul public, rămâne la 65 de ani. Este reglementată de 24 de ani. Nu va crește. Vorbim însă de egalizare, între femei și bărbați. Această egalizare se va face eșalonat, nu abrupt. Avem un grafic în acest sens”, a mai spus Daniel Baciu.

Noua lege va influența pensiile doar în mod pozitiv, unde este cazul, dar nu și în mod negativ. Astfel, nu ar urma să fie nicio scădere, în urma noii formule de calcul, după cum a mai precizat președintele Casei Naționale de Pensii Publice.

Politica