„Facem comenzi periodic, lunar, la materiale sanitare, reactivi, dezinfectanți și absolut tot ceea ce utilizăm în spital”
După ce mai mulți medici de la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Craiova au reclamat, într-o scrisoare deschisă adresată Ministerului Sănătății și opiniei publice, lipsa de medicamente și materiale sanitare, dar și de personal, dr. Eugen Georgescu și șefii serviciilor vizate au reacționat.
Carmen Ungurenuș, Șef Servicii Resurse Umane din cadrul SCJU Craiova spune că s-au făcut, de fapt, mai multe angajări.
„În lunile aprilie și mai ale anului 2023, până la publicarea Ordonanței de Urgență 34/2023, cea care a suspendat concursurile pentru angajarea în instituțiile publice, au fost organizate concursuri unde au fost scoase un post de chimist, două posturi de asistent medical, 30 de posturi personal auxiliar (infirmiere, îngrijitoare, brancardieri, agent dezinfecție, deratizare, dezinsecție), trei posturi TESA în cadrul birourilor juridic, resurse și audit.
După publicarea Ordonanței 34, odată cu aprobarea memorandului stabilit pentru unitățile din subordinea Ministerului Sănătății, au fost scoase la concurs în luna august două posturi de medici pentru Terapie Intensivă, patru posturi de asistent medical, trei posturi de infirmieră, un post de registrator și trei posturi de personal TESA. În luna septembrie, a fost scos la concurs un post de medic specialist chirurgie toracică, un post de farmacist specialist, personal auxiliar (agent deratizări – s-a reorganizat concursul pentru că prima dată nu s-a ocupat), trei posturi de personal de deservire.
În luna octombrie, s-a organizat concurs pentru șapte posturi de asistenți medicali și trei posturi muncitori calificați și necalificați. Iar în luna noiembrie este în derulare un concurs pentru ocuparea a trei posturi de TESA și patru posturi de muncitori”.
Din punct de vedere financiar, Director Gabriela Tănasie a prezentat sumele de bani care sunt cheltuite lunar pentru ceea ce înseamnă materiale sanitare, medicamente, dezinfectanți, reactivi și tot ceea ce este nevoie în spital pentru a funcționa în parametri optimi.
„Facem comenzi periodic, lunar, la materiale sanitare, reactivi, dezinfectanți și absolut tot ceea ce utilizăm în spital. În fiecare lună facem comandă de 1.200.000 la medicamente, în jur de 1.200.000 materiale sanitare la care se adaugă oxigenul, în jur de 350.000 a fost ultima factură. Reactivi în jur de 1.000.000 pe lună. Cifrele pot varia. Dezinfectanți în funcție de cât au fost ceruți”, ne-a declarat aceasta.
Dr. Eugen Georgescu: „Nu mi-a făcut niciun fel de solicitare”
În ceea ce privește necesarul de medicamente, dr. Eugen Georgescu, managerul SCJU Craiova spune că: „ceea ce înseamnă necesar de medicamente pe spital se stabilește de o comisie a medicamentului a cărui președinte este domnul profesor Niculescu de la Secția de Ginecologie. Aceste necesar după ce s-a stabilit se ia legătura cu doamna doctor de la financiar care alocă sumele necesare.
În acel moment directorul medical practic nu are niciun rol, ci Comisia Medicamentului împreună cu Președintele cât și Directorul Financiar, Șefii de Secție, împreună cu Farmacia. Dr. Niculescu am observat că este unul dintre semnatarii acelei petiții, iar acest lucru fiind practic în atribuțiile lui. Nu mi-a făcut niciun fel de solicitare, în sensul că doamna director nu ar fi alocat sumele necesare pentru licitația mare de medicamente”, ne-a afirmat managerul SCJU Craiova, dr. Eugen Georgescu.
Potrivit managerului, cea mai mare parte a medicamentelor a fost contractată în luna decembrie a anului trecut: „Au rămas niște medicamente la care nu s-a prezentat nicio ofertă. La momentul actual s-a demarat altă procedură în sensul achiziționării. Fiind contextul socio-economic actual, unele firme nu au făcut oferte pentru anumite medicamente unde au fost solicitate de către spital iar cea mai mare parte a medicamentelor a fost contractată în decembrie 2022”.
Andreea Păuna, șefa serviciului de Achiziții, Aprovizionare și Transport, spune că nu există produse neacoperite de contract.
„Avem proceduri de achiziții pentru materiale sanitare pentru absolut toate produsele. Suntem acoperiți cu contracte subsecvente din acordurile vechi. Nu există produse neacoperite de contract până la finalizarea procedurilor de achiziție. Pentru materiale sanitare sunt două proceduri în desfășurare. Una a fost deschisă la începutul lunii octombrie și cealaltă este în stadiul de deliberare financiară, aproape de finalizare. Ne încadrăm pentru a putea face alte contracte și achiziții”, ne-a declarat aceasta.
Dr. Golli Andreea, medic specialist Epidemiologie, a vorbit despre dezinfectanți, materialele de dezinfecție și tot ce este nevoie la nivelul spitalului.
„A fost demarată licitația în 2022, în octombrie. În urma acestei licitații, o parte au fost achiziționate. S-au încheiat acorduri cadru. Pentru celelalte s-au demarat alte proceduri în vederea achiziției lor. Există anumite produse pe care Serviciul de Prevenire a Infecțiilor Asociate Asistentei Medicale nu le mai poate achiziționa pentru că sunt considerate medicamente conform Ministerului Sănătății, iar acestea sunt achiziționate de Farmacie”, ne-a declarat medicul.