sâmbătă, ianuarie 4, 2025

Ultima ora

Sport

Domeniul Schiabil Transalpina Voineasa se deschide în decembrie. Prima dată după aproape 10 ani de la inaugurare!

La Voineasa ninge încet și așezat de zile bune, ceea ce dă speranțe iubitorilor sporturilor de iarnă că 2023 va fi primul an, după foarte mult timp, când sezonul de schi va începe chiar din luna decembrie. Adrian Iepure, administrator al Domeniului Schiabil Transalpina Voineasa, susține că ar putea deschide pârtiile de la Vidra (pentru cine nu știe, Vidra este zonă componentă a UAT Voineasa) chiar din minivacanța de 1 decembrie, dacă va continua să ningă constant, fiind pregătite și tunurile de zăpadă artificială să ajute. Altfel, reprezentanții domeniului schiabil și ai autorităților locale se pregătesc pentru deschiderea sezonului de ski pentru 15 decembrie.

“Nu doar această zăpadă (click pentru VIDEO), ci și temperaturile adecvate, scăzute, prognozate și pentru perioada care urmează, ne-au dat ceva speranță în plus pentru deschiderea domeniului schiabil încă de la debutul lunii decembrie.  Am avut primele ninsori mai însemnate, de la cota 1850 m în sus, prima chiar în a doua jumătate a lunii octombrie. Am început deja să pregătim instalația de zăpadă artificială. Cred că de sâmbătă noaptea (18 noiembrie a.c. – n.r.), dacă și prognozele meteo vor corespunde în realitate, vom începe să producem zăpadă artificială. Stratul care s-a așternut în prezent, chiar dacă va mai ninge, așa cum se anunță, nu permite a se schia în condiții de siguranță, încă. Da, planurile noastre optimiste sunt pentru prima parte a lunii decembrie, dar totul depinde și de evoluția temperaturilor. Lacul pentru zăpadă artificială este plin, instalațiile de telescaun, teleschiuri si telegondole, tunurile si lanciile, ratrackurile, sunt trecute prin probe si revizii, avem chiar și noutăți în materie de ratrack, o bestie roșie, Pisten Bully 400 (vezi foto de sub paragraf – n.r.), prietenos cu mediul, care abia așteaptă să toarcă, așternând liniuțe în alb imaculat la Transalpina. Altfel, dacă nu ne ajută vremea, rămânem la ținta realistă stabilită inițial, undeva în jurul datei de 15 decembrie. Vom informa public, din timp, prin intermediul paginilor noastre din mediul online, ca de obicei”, a declarat Adrian Iepure.
Zilele trecute, și Salvamont Vâlcea a desfășurat, în colaborare cu administratorii domeniului schiabil și angajații de aici, un exercițiu de pregătire, cu accent pus pe siguranța exploatării pârtiilor și echipamentelor și intervenții de prim-ajutor.

Stațiunea Voineasa NU se închide. Se închide definitiv doar un hotel sindical, care oricum nu funcționa iarna

Totuși, proprietarii de hoteluri și pensiuni, precum și administrația locală din Voineasa, au și un motiv de supărare. Sunt deranjați de faptul că “o răstălmăcire a unei publicații din Râmnicu Vâlcea, dată unei situații altfel corect prezentată, în cuprinsul articolului, de o publicație națională, cu privire la faptul că BNS a decis să închidă Hotelul Lotru, parte importantă a patrimoniului turistic sindical din zonă, a indus în eroare grav opinia publică județeană și națională, lăsând să se înțeleagă că se va închide întreaga stațiune”. “Eu am vorbit și cu domnul primar, dumnealui susține că nu a declarat așa ceva și că o jumătate de propoziție care apare acolo a fost scoasă din context exagerat, de dragul dramatizării. De acord, toți suntem triști cu privire la ce se întâmplă cu patrimoniul sindical, dar Hotelul Lotru nu este singura unitate de cazare din Voineasa! Oricum, de foarte mulți ani era deschis doar două luni, vara. Iarna nu a mai existat ca și facilitate de cazare. În ultimii s-au construit zeci, dacă nu sute de pensiuni, nu doar în Voineasa, ci și în Mălaia, plus câteva mici hoteluri. Și cu multe alte facilități de petrecere a timpului liber, adică oamenii au investit serios și își dau interesul pentru a nu se pierde criteriile de stațiune. Și nici vilele care aparțin de Frăția, din Voineasa, nu se vor închide, sunt renovate, problema e doar la BNS. Din câte știu, se va rezolva și problema alimentării cu apă a vilelor, au fost niște tensiuni și între confederații. Încă un zvon din acesta, pornit dintr-un titlu nătâng bombastic și ne alungăm clienții cu bună știință”, ne-a declarat proprietarul uneia dintre cele mai mari pensiuni din Voineasa, în cadrul unei discuții la care au participat mai mulți investitori în turism din Voineasa.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Primăria Voineasa a demarat procedurile pentru depunerea documentației prevăzută de normative la Ministerul Sănătății pentru a obține declararea comunei Voineasa ca stațiune climaterică. Toate formalitățile necesare până acum au fost îndeplinite, inclusiv adoptarea Hotărârii de Consiliu Local, în vara acestui an, o comisie interministerială vizitând zona și confirmând că Voineasa îndeplinește criteriile pentru dobândirea acestui nou statut. În prezent, documentele depuse la Ministerul Sănătății sunt în curs de evaluare. Dobândirea statutului de stațiune climaterică va deschide pentru Voineasa noi oportunități de finanțare, atât pentru administrație, cât și pentru sectorul privat. Totodată, doritorii vor putea achiziționa bilete pentru tratament prin intermediul Casei de Pensii la oricare facilitate privată de cazare din zonă, ceea ce va sprijini și dezvoltarea micilor baze de tratament private existente deja în stațiune.

Sursa capturilor foto din deschidere: Domeniul Schiabil Transalpina / Facebook

Politica