„Asigurăm autoritățile, mediul de afaceri, cetățenii din România, societatea românească, de întreaga disponibilitate a RENAR de a-și îndeplini responsabilitățile”
Aula Mihai I a Universității din Craiova a fost plină joi, 9 noiembrie, la conferința susținută de Prof. univ. dr. ing. Dr.h.c Fănel Iacobescu, Președinte al Organismului Național de Acreditare al României, Președinte al Societății Române de Măsurări, Membru al Consiliului General al Confederației Internaționale a Măsurărilor și Membru al Consiliului Director al Organismului național de standardizare – ASRO.
În cadrul evenimentului, s-au clarificat anumite aspecte de importanță esențială pentru implementarea cerințelor obligatorii ale Directivelor și Regulamentelor UE, practicilor europene și altor cerințe naționale și internaționale necesare în toate domeniile activității economico-sociale, de la economie la protecția intereselor publice în sănătate, siguranța alimentară, mediu, etc.
„În fiecare stat funcționează un singur organism național de acreditare. Acreditarea este o activitate de autoritate publică. Sarcinile și responsabilitățile acestuia se disting în mod clar de sarcinile altor autorități naționale. Ei bine, acest organism național nu este ca alte organisme sau autorități. Acreditarea este importantă pentru mediul de afaceri, autorități, pentru a asigura o piață orientată spre calitate.
RENAR implementează 28 Politici necesare îndeplinirii obiectivelor sale. De exemplu, Politica privind colaborarea cu Mediul de Afaceri, Politica privind Suspendarea, Restrângerea și Retragerea Acreditării. RENAR mai implementează și Discreditarea și utilizarea abuzivă sau incorectă a simbolului de acreditare Politica de colaborare cu Mediul de Afaceri.
RENAR va acționa în continuare pentru menținerea și dezvoltarea competențelor, asigurarea implementării cerințelor reglementărilor UE. Asigurarea participării mediului de afaceri din România, cu șanse egale, la competiția economică internațională. Asigurarea încrederii în rezultatele încercărilor și analizelor medicale, inspecțiilor și certificărilor în domeniul siguranței alimentare, sănătății, mediului, securității.
Asigurăm autoritățile, mediul de afaceri, cetățenii din România, societatea românească, de întreaga disponibilitate a RENAR de a-și îndeplini responsabilitățile care îi revin ca organism național de acreditare, în toate domeniile de interes național și internațional”, a declarat în cadrul conferinței Prof. univ. dr. ing. Dr.h.c Fănel Iacobescu.
Regulamentul CE nr.765/2008 al Parlamentului European și Consiliului stabilește politica UE în domeniul acreditării, evaluării conformității în general, cadrul în care se desfășoară aceste activități, principiile de funcționare și organizare a acreditării, obligațiile organismelor naționale de acreditare. Iar acesta prevede, la articolul 4, aliniatul 1, că în fiecare stat UE funcționează un singur organism național de acreditare. Unul care se supune, așa cum prevede articolul 10, aliniatul 1, la evaluări periodice ale European Accreditation (EA), organismul desemnat de Parlamentul și Comisia UE.
În România, Organismul Național de Acreditare RENAR este semnatarul Acordului de recunoaștere EA-MLA. Și, pe cale de consecință, orice certificat emis de RENAR sau de organisme de evaluare a conformității (ISO/IEC/17025, inclusiv etalonări, etc.) acreditate de această entitate este recunoscut în UE și la nivel internațional. Lucru valabil și-n momentul de față, după decizia emisă în 25 martie 2022, după ultima evaluare a RENAR.