sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Aproape jumătate dintre pacienții olteni refuza colonoscopia

Peste 51.400 de olteni, cu vârste cuprinse între 50 și 74 de ani, au beneficiat de acces gratuit la servicii medicale de înaltă calitate de prevenție, screening, diagnostic și tratament precoce în cancerul colorectal, în ultimii trei ani. Acțiunea s-a desfășurat în cadrul programului de screening gratuit „Servicii medicale performante de prevenție, diagnostic și tratament endoscopic în cancerul colorectal” (ROCCAS II), implementat de Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova și Asociația „Mereu pentru Europa”, ajuns acum la final.

Este vorba despre un proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020, implementat în perioada noiembrie 2020-decembrie 2023 și care s-a adresat județelor Dolj, Olt, Gorj, Vâlcea şi Mehedinți.

Încheiem un proiect marca UMF Craiova. Nu o spunem noi, pentru a ne lăuda, o spun inclusiv experții din țară. ROCCAS se referă la cancerul de colon. Este unul dintre cele mai frecvente cancere la nivel mondial. Sunt peste un milion de cazuri noi diagnosticate, în fiecare an. Deci locul 3 ca incidență la nivel mondial. Din păcate, noi, România, aici suntem cu o incidență maximă. Putem evita și putem să îmbunătățim acești indicatori cu programe de screening, efectuând colonoscopie de calitate. Legat de programele de screening, în urmă cu 10 ani, spuneam că nu există program de screening de cancer în România. Ce puteam face la acea vreme era screening-ul oportunistic.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Asta însemnând ca, oricând, un pacient vine la un medic de orice specialitate și are peste 45-50 de ani să i se recomande să fie testat. Asta se putea face în 2014. Ce se făcea în alte state? Ne uitam spre Statele Unite. Făceau screening pe toate căile posibile. În 2008, în Statele Unite, rata mortalității prin cancer colon a scăzut în ultimii 15 ani pentru că pacienții sunt diagnosticați în fața de polipi. Pacientul nu mai ajungea să facă și cancer. Avem două programe de ROCCAS: 1 și 2. Primul a pregătit apariția celui de-al doilea. S-a ocupat să aducă la același nivel medicii de familie, medicii gastroenterologi. Același nivel însemnând nivel înalt de cunoaștere. Este un proiect care s-a desfășurat, majoritar, în perioada pandemiei și nu a fost ușor, evident. Ne-am întâlnit în online, cu medicii de familie, noi între noi. ROCCAS 2 presupune 4 centre implicate: UMF Craiova, Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Militar Central din București și Spitalul Sf. Andrei din Constanța. Ne propuneam screenarea a peste 50.000 de persoane în fiecare centru”, a spus Dan Gheonea – rector UMF Craiova.

Aproape jumătate din pacienți refuză colonoscopia

Cancerul colorectal ocupă locul III în lume ca incidență și 11% din toate tipurile de cancer, reamintesc aceștia, peste un milion de persoane fiind diagnosticate anual cu această afecțiune. În România, cancerul colorectal este unul dintre cele mai letale tipuri de cancer, având o mortalitate peste media mondială. Cu toate acestea, pacienții refuză colonoscopia, în ciuda pericolului despre află chiar de la experți. Unii se tem să efectueze o astfel de analiză, în timp ce alții se rușinează când vine vorba de o consultație de acest tip.

Aproape jumătate din pacienți refuză colonoscopia, chiar dacă îi spui că este o șansă de 70% să aibă o afecțiune care îi poate degenera spre cancer. În regiunea noastră, colonoscopia se efectuează în centrul de gastroenterologie, în centrul de screening unde condițiile sunt deosebite, iar echipamentele folosite sunt ultimele tehnologic vorbind la nivel mondial. Folosim sistemul de inteligență artificială inexistent în altă parte, în regiune. Cu toate acestea, jumătate dintre pacienți refuză”, a mai explicat Dan Gheonea.

Politica