Secții medicale și saloane de internări moderne, cabinete de recuperare, săli de cursuri, dar și loc de joacă pentru copii. Acestea ar urma să se regăsească, între altele, în Centrul de pediatrie și oncologie pediatrică ce urmează a fi construit la Craiova. Este vorba despre o investiție estimată la aproape 180 milioane lei, autoritățile județene intenționând să obțină finanțare prin Programul de Sănătate.
Consilierii județeni se întrunesc, miercuri, în ședință extraordinară, iar pe ordinea de zi se regăsește un proiect care vizează aprobarea documentației tehnico-economică – faza Studiu de Fezabilitate (SF) „pentru obiectivul de investiții Dezvoltarea capacitații de depistare, diagnosticare, tratare a pacienților în oncologia pediatrică din județul Dolj – Centru de pediatrie și oncologie pediatrică și indicatorii tehnico-economici”.
Conform referatului de aprobare ce însoțește hotărârea supusă votului consilierilor județeni, investiția este necesară „având în vedere că Județul Dolj nu deține un centru pediatric modern pentru depistare, diagnosticare, și tratare a pacienților în oncologia pediatrică”.
Centrul de pediatrie și oncologie pediatrică ar urma să fie ridicat pe un teren în suprafață de 72.281 mp, de la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Craiova, unde acum se află curți și unele construcții, va avea un regim de înălțime D+P+5 și „va cuprinde următoarele: sector spital, sector ambulator, sector de servicii tehnico-medicale de diagnostic și tratament, sector de intervenții și sector de investigații – explorări funcționale”.
„Demisolul este prevăzut cu spații de așteptare, spații pentru radiologie și imaginistică medicală, vestiare pentru personal, spații tehnice, depozitari și curte de serviciu. La parter sunt propuse cabinete de consultații, săli de tratament, cabinete pentru recuperare medicală, cabinete pentru consultații, grupuri sanitare și spații de depozitare. La etajul 2 sunt prevăzute saloane pentru pediatrie cu baie proprie și un salon de copii cu vârsta cuprinsă între 0 și 3 ani, cabinete personal, sala de tratamente pentru ambulatoriu și grupuri sanitare. Pe holul principal sunt prevăzute diverse piese de mobilier de joacă pentru copii. La etajul 3 sunt prevăzute săli de cursuri, spații de joacă, sala de mese cu oficii separate pentru pediatrie și oncologie, sala raport, cabinete tratamente oncologie și pediatrie, spații pentru personal, biberonerie și spații tehnice. La etajul 4 sunt prevăzute saloane pentru oncopediatrie cu baie proprie și un salon de copii cu vârsta între 0 și 3 ani, cabinete personal, sala de tratamente, grupuri sanitare pentru personal și spații tehice. Pe holul principal sunt prevăzute diverse piese de mobilier de joacă pentru copii. La etajul 5 sunt prevăzute 2 blocuri operatorii cu spații anexe, vestiare personal, prevăzute cu grupuri sanitare și dușuri, 2 saloane AȚI cu un total de 6 paturi, având un spațiu pentru supraveghere asistente, spații pentru sterilizare, cabinete personal, grupuri sanitare și spații tehnice”, se arată în referat.
Energie verde cu peste 250 panouri fotovoltaice
Clădirea va dispune de patru lifturi, unul pentru vizitatori, unul pentru personal, un lift de serviciu și unul pentru transportul cu targa. La exterior sunt prevăzute rampe pentru accesul persoanelor cu dizabilități, iar la interior benzi de ghidare și panouri de informare pentru persoanele cu dizabilități vizuale și auditive și ascensoare pentru pacientii cu dizabilități.
În plus, Centrul de pediatrie și oncologie pediatrică ar urma să funcționeze cu energie verde.
„Proiectul propune investiții în surse regenerabile pentru a obține energie verde necesară pentru consum propriu. Pe fațada secundară și fațada laterală dreapta se propun 262 de panouri fotovoltaice cu sistem inteligent automat de rotire în linie cu soarele, pentru utilizarea cât mai eficientă a energiei solare”, se mai arată în referat.
În document se mai menționează că în incintă se va amenaja o alee carosabilă prevazută cu trotuar din dale autoblocante, terenul va fi amenajat cu spații verzi și două parcări. Una, de 34 locuri, va fi pentru vizitatori, cu acces din strada Tabaci, și una, de 16 locuri, pentru personal, cu acces din aleea carosabilă existentă în incintă.
Un loc de joacă pentru copii ar urma să se regăsească în zona accesului principal.
Valoarea totală a investiției este estimată la 149.702.829,98 lei (fără TVA) / 177.961.697,91 lei (inclusiv TVA), din care, C+M: 84.082.272,16 lei (fără TVA) / 100.057.903,87 lei (inclusiv TVA).
Durata de execuție a lucrărilor este de 24 luni, conform documentației.