Încă un pas pentru construirea centrului de depozitare legume și fructe de la Desa. Terenul în suprafață de 20.000 de mp, pe care va fi ridicat centrul logistic pentru colectarea, depozitarea, sortarea, procesarea, ambalarea şi valorificarea de legume-fructe din bazinul legumicol şi pomicol de la Desa, a fost predat Casei Române de Comerț Agroalimentar Unirea S.A cu titlu gratuit. Acest lucru s-a votat astăzi în cadrul unei ședințe extraordinare a Consiliului Județean Dolj.
În urmă cu o lună, ministrul agriculturii, Florin Barbu a avut o vizită în judeţ pentru discuta cu primarii principalelor localități cu specific legumicol despre acest proiect. Producătorii vor putea să își aducă aici marfa. Ea va fi păstrată în condiții de cea mai înaltă calitate până la valorificare.
Pentru realizarea unui astfel de depozit, a fost identificat un teren corespunzător aflat în domeniul public al comunei Desa, în extravilanul localității, în suprafață de 20.000 mp. Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj a explicat în şedinţa de astăzi importanţa construirii unui astfel de centru.
„Avem un proiect destul de important pe care îl realizăm împreună cu Ministerul Agriculturii prin Casa Unirea. Acest centru o sa deservească în jurul bazinului legumicol Desa. Condiţiile sunt destul de bune, în sensul că are multiple funcţionalităţi. Ambalare, sortare, zonă de spaţiu frigorific şi aşa mai departe. Agricultorii vor colecta legume-fructe. La rândul ei, Casa Unirea va vinde produsul mai departe către supermarket-uri. De asemenea, vom crea şi o cooperativă, tot în Desa, care se va ocupa de acest centru„ ,a explicat preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Cosmin Vasile.
Un astfel de centru se va construi şi în oraşul Dăbuleni pe o suprafață de peste 3000 mp. Centrul din Dăbuleni va fi una dintre cele 15 astfel de investiții de la nivelul întregii țări.
„Este prevăzut şi în Dăbuleni. Din cele 6 care sunt la minister, două am reuşit să ler atragem în judeţul nostru. La Dăbuleni este astăzi o şedintă de consiliu local unde sperăm noi, consilierii de acolo să aprobe darea în folosinţă a unui teren, similar, cum am făcut şi noi. Aceste două zone sunt cele mai importante pentru ce înseamnă legume şi fructe din judeţul nostru„ , a mai adăugat Cosmin Vasile.
Se va acorda sprijin financiar de 70.000 de euro pentru producători. Investiţia totală ar fi de circa 4 milioane de euro din fonduri guvernamentale.
sursa froto: arhivă