Directorul liceului: „Copiii nu au mai vrut să intre la clasă și reclamau abuzuri psihice”
Peste douăzeci de elevi de liceu de la Colegiul Național ”Spiru Haret” au organizat un protest și au hotărât să nu mai participe la orele de istorie predate de doamna profesoară Elena Cornoiu, pe motiv că aceasta utiliza un limbaj nepotrivit și îi trata cu dispreț. În urma investigațiilor efectuate, conducerea școlii a decis să pună capăt contractului de muncă al doamnei Cornoiu.
Elena Cornoiu, profesoară de istorie aproape de vârsta de pensionare, încă activă la catedră, obișnuia să folosească un limbaj vulgar cu elevii săi, mai ales cu cei din clasa pe care o îndruma. Ea le trimitea lecțiile prin WhatsApp și le cerea să le copieze în caiete. În același timp, le transmitea că nu au șanse de reușită și că nu sunt capabili să realizeze nimic în viață.
Cornoiu a fost suspendată din funcție pentru câteva luni, în urma unor plângeri repetate ale elevilor, iar apoi contractul i-a fost închis. Ea nu se afla la prima abatere, având plângeri similare inclusiv acum un an și jumătate. Directorul Colegiului, Flavius Boian, a confirmat că profesoara nu mai predă la ”Spiru”, dar nu a dorit să dea alte detalii.
„Este adevărat. Copiii nu au mai vrut să intre la clasă și reclamau abuzuri psihice. Pentru noi este important să ținem copiii în siguranță și să le oferim cadrul propice de învățare. Astfel, Consiliul de Administrație a decis constituirea unei comisii de cercetare disciplinară, timp în care a fost suspendată de la ore. Concomitent am anunțat și Direcția de Protecție a Copilului Gorj, care a făcut propria anchetă. După ce am analizat toate probele am decis să încheiem contractul de muncă”, a explicat directorul Colegului Național ”Spiru Haret”, Flavius Boian, potrivit Pandurul.
O anchetă a făcut și DGASPC Gorj, iar purtătorul de cuvânt, Minodora Sucea, a declarat pentru Pandurul că au fost interogați 35 de elevi și părinții lor: ”La data de 29.09.2023, instituția noastră a primit o solicitare de realizare a Raportului prevăzut de articolul 209 alin.(3) din Legea nr. 198/2003, din partea unei instituții de învățământ din județul Gorj.
În urma interviului și a observației realizate de către specialiștii din cadrul DGASPC Gorj pentru un număr de 35 de elevi minori și părinții acestora, s-au desprins două concluzii care au fost comunicate unității de învățământ, respectiv reprezentanților legali ai elevilor. Potrivit legislației în vigoare, confidențialitatea actului psihologic este protejată prin lege și este obligația oricărui psiholog. Divulgarea fără acordul clientului, de către psihologi, a unor informații care le-au fost încredințate sau de care au luat cunoștință în virtutea profesiei, este interzisă”.