Universitatea din Craiova, prin Centrul de Consiliere și Orientare în Carieră, în parteneriat cu Universitatea din București, prin Departamentul de Consiliere și Orientare pentru Carieră, a dat startul, astăzi, la cea de a II-a ediție a conferinței naționale „Construiește-ți viitorul! Strategii și resurse pentru orientarea în carieră în mediul universitar”. La eveniment, au fost prezenți reprezentanți din 40 de structuri din toată țara.
Evenimentul a fost deschis de rectorul Universității din Craiova, prof. univ. dr. Cezar Ionuț Spînu.
„În primul rând sunt bucuros de o prezență așa numeroasă. Noi am primit un mesaj clar din partea Ministerului Educației, întăriți centrele de Consiliere și Orientare în Carieră. Misiunea noastră, a universităților, este de a facilita o educație adaptabilă, flexibilă și personalizată care generează bunăstare. Trăim într-o societate care se află într-o continuă schimbare, de aceea, cariera profesională este influențată de toate aceste schimbări. O bună orientare în carieră are avantajul de a determina compatibilitatea persoană-profesie cu șanse mari de reușită și satisfacții profesională. Eu sunt convins că alegerea carierei nu este un proces irevesibil, dar o decizie și un plan bun de carieră cresc șansele de reușită.” a declarat Cezar Ionuț Spînu.
Directorul Centrului de Consiliere și Orientare în Carieră din cadrul Universității din Craiova le-a mulțumit reprezentanților de la celelalte universități că au dat curs invitației la Craiova.
„În 1997 înființam primele centre de consiliere și orientare profesională în universități. Îmi doresc ca la sfârșit să avem foarte multe proiecte pentru voi studenții pentru că noi fără voi nu am exista. Mulțumesc tuturor celor care au participat astăzi.” a declarat Stelian Bărăgan – Director CCOC de la Universitatea din Craiova.
Președintele senatului Universității din Craiova, Leonard-Geo Mănescu, a fost și el prezent la eveniment. Acesta a explicat cât de importantă este o consiliere corectă pentru o carieră de succes.
„Nu avem nici un fel de restricții în a mobiliza specialiști de calibru în măsura în care îi cunoaștem și îi identificăm. Avem un avantaj uriaș, acela că, nici un agent economic nu se consideră în competiție cu noi. Sunt dispuși să își lase oamenii să lucreze pentru noi. Chiar în acest institut am dezvoltat un centru de formare și coaching. Noi constatăm că motivarea studenților crește sau scade și că ei pot mult, dar trebuie să și dea. Au nevoie, fără să își dea seama de sprijinul dumneavoastră.” a declarat Leonard-Geo Mănescu.
În cadrul evenimentului au fost prezenți și doi secretari de stat de la Guvern. Acțiunea se adresează specialiștilor din domeniul consilierii și orientării în carieră, din instituțiile de învățământ superior din țară și își propune dezvoltarea de programe și strategii viabile, în ceea ce privește un dialog emergent, necesar și susținut, privind rolul, scopul și efectele serviciilor de consiliere și orientare în carieră, în acord cu pregătirea profesională și personală, precum și cu inserția pe piața muncii a viitorilor absolvenți de studii universitare.