Drugtestele Poliției dau rateuri. În județul Olt, jumătate dintre rezultatele pozitive date de aceste aparate au fost infirmate ulterior de laborator. O spun chiar reprezentanții Poliției Rutiere.
Potrivit șefului Serviciului de Poliţie Rutieră (SPR) Olt, Cristian Tiţa, în primele nouă luni ale anului, în județ au fost înregistrate 32 de teste pozitive. S-au primit, până acum, rezultatele pentru 14 dintre ele. 7 au fost infirmate de laborator.
„În ceea ce privește cazurile pe care noi le-am depistat, până la nouă luni, avem un număr de cazuri relativ egale care au rezultat ca fiind pozitive și cele infirmate. Sunt oarecum 50% pozitive, 50% negative. (…) Cauzele ar putea fi multiple. Nu putem spune cu exactitate dacă este doar vina aparatelor, nu putem spune dacă aparatele pe care noi le folosim au tendința sau pot determina un rezultat fals pozitiv din start. În momentul de față, probabil fiind atât de mulți derivați și atât de multe droguri sintetice care sunt consumate de către persoane, în speță de conducătorii auto, există posibilitatea ca aparatul să detecteze ingerarea unei anumite substanțe sau prezența ei în salivă, ea să nu pătrundă în sânge sau în mostrele biologice pe care noi le recoltăm de la subiect și atunci există posibilitatea ca rezultatul analizei toxicologice de la Institutul de Medicină Legală să vină negativ. Există posibilitatea să nu fie folosit reactivul pentru substanța respectivă. Adică e un derivat, poate substanța principală este un alt tip de drog, și atunci dacă se folosește reactivul pentru ceea ce a determinat aparatul există posibilitatea să nu mai fie”, a precizat Cristian Tița.
Șeful SPR Olt a mai menționat că nu crede că este „doar o problemă” a celor două aparate DrugTest pe care Serviciul le are în dotare, acestea fiind certificate pentru conformitate.
Rutieriștii olteni ar urma să primească, cu sprijinul financiar al uneia dintre marile firme din zonă, cinci aparate DrugTest marca Drager5000.
„În perioada următoare o să intrăm în posesia mai multor aparate din cele despre care se consideră, și practica o arată, că rezultatele au fost în proporție de aproape 100% confirmate și de Medicina Legală. Atunci încercăm să eliminăm și noi cât mai mult astfel de situații”, a spus Cristian Tița, șeful SPR Olt.