miercuri, octombrie 9, 2024

Ultima ora

Sport

Oltenia, între ultimele regiuni din Europa la capitolul ocupare a forței de muncă

Totuși, potrivit Eurostat, pe ultimele locuri sunt regiunile sudice ale Italiei și cea a Spaniei. De asemenea, nici întreaga Turcie nu stă mai bine. Din România, într-o situației similară se mai află regiunea Sud-Est. Singura cu o rată de ocupare a forței de muncă de peste 80% este Ilfov (București), cu peste 71,5% mai fiind doar Regiunea Nord-Vest.

Rata de ocupare a forței de muncă în UE în 2022 a atins maximul istoric de 74,6%. Totuși, când se examinează datele regionale, apar diferențe semnificative sub media UE. Cea mai mare rată regională de ocupare a forței de muncă dintre regiunile NUTS 2 în 2022 a fost înregistrată în arhipelagul finlandez Åland, de 89,7%, urmată de regiunea Capitalei poloneze, Warszawski stołeczny (85,4%), regiunea olandeză Utrecht (85,1%) și regiunea Capitalei suedeze Stockholm (tot 85,1%).

Potrivit Eurostat, peste două cincimi din toate regiunile (102 din cele 242 care au declarat date statistice oficiale la zi) au avut o rată de ocupare a forței de muncă egală sau mai mare de 78% – acesta fiind obiectivul UE privind rata de ocupare a forței de muncă pentru anul 2030. Aceste regiuni au fost concentrate în principal în Cehia (toate cele opt regiuni), Danemarca (toate cele cinci regiuni), Germania (36 din 38 de regiuni, excepțiile fiind Bremen și Düsseldorf), Estonia, Malta, Țările de Jos (toate cele 12 regiuni) și Suedia (toate cele opt regiuni).

Policlinica Buna Vestire Craiova

În schimb, în trei regiuni din sudul Italiei, mai puțin de jumătate din populație era angajată, în Sicilia (46.2%), Calabria (47.0%) și Campania (47.3%). 

Între 2021 și 2022, 90% dintre regiuni au înregistrat o creștere a ratelor de ocupare a forței de muncă (221 din 242, 123 înregistrând o creștere mai mare decât media UE (+1,5 puncte procentuale). Primele cinci regiuni cu cea mai mare creștere a ratei de ocupare a forței de muncă includ patru regiuni grecești și regiunea spaniolă Canarias. La celălalt capăt al intervalului, descreșterile cele mai mari s-au înregistrat în regiunea poloneză Opolskie, regiunea spaniolă Ciudad de Melilla, regiunea germană Unterfranken și regiunile franceze Limousin, Bretagne și Guadelupa, mai concluzionează Eurostat.

Politica