Înalta Curte de Casație și Justiție a anulat în ședința din 13 octombrie ordinul dat de fostul ministru al educaţiei, Mircea Dumitru, în 2016, iar fostul vicepremier și ministru de Interne Gabriel Oprea rămâne cu titlul de doctor, se arată pe portalul instanței, notează G4Media.ro.
„Anulează Ordinul nr.5.121/01.09.2016 al ministrului educaţiei naţionale şi cercetării ştiinţifice, prin care s-a dispus retragerea titlului științific de doctor în drept al recurentului-reclamant, precum şi a tuturor actelor juridice şi a operaţiunilor administrative care au precedat emiterea acestui ordin. Definitivă. Pronunţată astăzi, 13 octombrie 2023”, a fost verdictul Curții Supreme.
Pe 16 octombrie, Gabriel Oprea a transmis într-un comunicat că „verdictul definitiv de neplagiat” dat de Înalta Curte „demontează definitiv minciunile unor persoane care au distrus cariere, familii și destine” și a susținut că „atacul la adresa mea, pe tema așa-zisului plagiat, a fost orchestrat de un general din serviciile secrete provenit din vechea Securitate”.
„Curtea Constituțională a României a stabilit, prin hotărâre definitivă și general aplicabilă, că titlul de doctor nu poate fi retras dacă a intrat în circuitul civil și a produs efecte. Totodată, hotărârea de guvern ilegală care stabilise contrariul a fost abrogată”, a mai transmis fostul ministru.
Gabriel Oprea și-a susținut, în anul 2000, la Facultatea de Drept a Universității București, teza de doctorat cu titlul „Plângerea prealabilă – perspectiva istorică”.
În iulie 2016, CNATDCU a decis că Oprea a plagiat, iar în august 2016 CNATDCU i-a respins contestația. În septembrie 2016, ministrul educației de la acea vreme, Mircea Dumitru, a semnat ordinul de retragere a titlului de doctor al lui Gabriel Oprea.
După mai multe procese, Înalta Curte i-a dat câştig de cauză lui Oprea pe 13 octombrie 2023.
Jurnalista de investigații Emilia Șercan a semnalat plagiatul, în 2015, când Oprea era încă ministru de interne. Șercan a scris atunci pe site-ul Hotnews.ro că teza lui Oprea „conține o serie de elemente pe care comunitatea academică le include în categoria plagiatului” și că lucrarea este „un mixt de paragrafe amalgamate, fără a conține o introducere sau concluzii proprii.”