A fost prezentat modelul arhitectural 3D al Spitalului Regional de Urgență Craiova

Anghel Catalin
3 Min Read

Modelul arhitectural 3D al Spitalului Regional de Urgență Craiova a fost prezentat, miercuri dimineața, la Muzeul Olteniei. La eveniment au participat primarul orașului – Lia Olguța Vasilescu, dar și președintele Consiliului Județean Dolj – Cosmin Vasile.

Conform proiectului, unitatea medicală va funcționa după un model de operare bazat pe centre clinice, va dispune, printre altele, de 807 paturi, 19 săli operatorii și 38 de camere pentru servicii de diagnostic și tratament. Lia Olguța Vasilescu s-a declarat încântată de faptul că, după atâția ani de așteptare, Spitalul Regional de Urgență Craiova poate fi realizat și deschis, undeva pe la sfârșitul anului 2027, poate chiar începutul anului 2028.

Debutul acestui spital este undeva în negura timpului. În 2015, când am reușit să îl convingem pe premierul Victor Ponta, ca unul dintre cele trei spitale pe care le avea în plan Guvernul de la vremea respectivă să le facă, să fie și la Craiova. Ar fi trebuit să înceapă construcția imediat, pe fonduri guvernamentale și cu o licitație realizată de Compania Națională de Investiții, care a lucrat în Craiova, la stadionul de fotbal.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Ar fi trebuit ca proiectul respectiv să coste 200 de milioane de euro, după care, în anul 2016, a venit un at Guvern, tehnocrat. A stabilit că ar fi mai bine ca proiectele respective să treacă pe fonduri europene. Să se ia consultanță internațională, peste un an de zile. Deși de la UE nu erau alocate României decât 150 de milioane de euro, s-a considerat că este bine să se meargă pe finanțare europeană. Durează de la 7 ani în sus. Ce a fost mai mult s-a întâmplat deja, a mai rămas doar licitația de execuție. Slavă Domnului, să înceapă în sfârșit execuția pentru acest spital de care avem cu toții nevoie”, a spus primarul orașului.

Spitalul va avea 1567 locuri de parcare (1011 exterioare și 556 subterane), iar în proiectare s-a pus accent pe utilizarea energiei din surse regenerabile pentru funcționarea spitalului. Valoarea totală a proiectului, finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020, este de 2.847.124.805,37 lei, din care valoarea totală nerambursabilă FEDR este 223.320.500,00 lei.

Spitalul Regional de Urgență Craiova este o investiție extraordinar de mare și de importantă. Nici nu cred că trebuie să subliniez cât de important este pentru toată regiunea. Va exista parteneriat cu UMF, o parte din personal va fi preluat de la Spitalul Județean. Acest eveniment este foarte important pentru noi. Suntem în continuare conectați cu ceea ce se întâmplă în partea aceasta de proceduri. Spitalul Regional va fi administrat direct de Minister”, a spus Cosmin Vasile.

Share This Article