duminică, noiembrie 24, 2024

Ultima ora

Sport

Bebeluși, mișcare și întrajutorare

Semimaraton pentru cauze nobile, la Craiova

Singurul eveniment de alergare și fundraising comunitar din Bănie, Semimaratonul Craiovei, a avut loc duminică, 22 octombrie. Sute de oameni au participat, fie ca participanți, susținători ai concurenților, organizatori, voluntari sau pur și simplu curioși.

Promotorul acestui eveniment – Asociația Română a Tinerilor cu Inițiativă (ARTI) este o asociație non-profit ce activează de 20 ani în folosul comunității locale craiovene, derulând peste 300 de proiecte cu 21.000 de beneficiari direcți finali și buget total de peste 6 milioane de euro.

<<Semimaratonul Craiovei>> este un eveniment de alergare cu strângere de fonduri pentru cauze din comunitate. El își propune să aducă împreună oameni care să alerge pentru schimbările pozitive în care cred. Ne dorim să implicăm Comunitatea într-o acțiune dedicată de caritate și mișcare în beneficiul sănătății, sub deviza <<Împreună pentru Comunitate!>>”, transmite echipa ARTI.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Asociația Română a Tinerilor cu Inițiativă s-a prezentat la eveniment cu ”Stop Analfabetism drept Moștenire”: „Alergătorii vor susține stoparea analfabetismului din România. Prin gestul lor, 536 de copii din școlile pilot din Afumați, Băilești, Amărăști, Prapor, Valea Stanciului, Horezu Poenari, Malu Mare, Gighera, Siliștea Crucii și Galicea Mare vor avea acces la o educație bazată pe un curriculum integrat și atractiv, utilizând tehnologii moderne, învățarea contextuală și prin emoții”, a mai adăugat echipa ARTI.

Tabăra Bucuriei este prima tabără destinată copiilor cu afecțiuni oncologice și alte afecțiuni grave din Oltenia și are ca promotor Asociația Bucurie pentru Viață.

Această asociație și-a propus contruirea Taberei Bucuriei, o tabără specială pentru copiii cu afecțiuni oncologice. Nu ne-am oprit aici. Avem diferite programe prin care interacționăm cu acești copii. Mergem o dată pe săptămână la Secția de Oncopediatrie a Spitalului Nr. 1 din Craiova și ne jucăm cu ei, facem tot felul de activități recreative. Mergem cu cadouri în Caravana Bucuriei de Crăciun și de Paște. Îi ajutăm cu transportul de acasă spre spital și de la spital spre acasă pentru că majoritatea sunt din județele Olteniei și nu au posibilități materiale sau mașini personale.

Scopul nostru principal este ca bucuria pe care o aducem să fie un medicament pentru ei, să-i facem să treacă mai ușor peste boli, să uite de tratamente dureroase și de izolarea specifică bolilor din spital. Astăzi am fost invitați la Semimaratonul Craiovei. Este a treia ediție la care participăm. Fondurile strânse în urma participării alergătorilor pentru cauza noastră vor merge către asociația noastră și vor fi îndreptate către toate programele pe care noi le derulăm”, a declarat pentru Jurnalul Olteniei, Ramona Mironeasa, unul dintre membri fondatori ai Asociației Bucurie pentru Viață.

Fundația ANYA a susținut la Semimaratonul Craiovei proiectul „Și eu exist”. Acesta își propune să dezvolte ateliere cu și pentru copiii cu nevoi speciale, ateliere în cadrul cărora artele să îi ajute să-și exprime sentimentele, gândurile și să dea speranță nu numai lor, ci și părinților.

Scopul meu este de a face bine în timpul liber. Fundația se ocupă de proiecte foarte mari. Investim în educație și sănătate, ocupându-ne și de comunitatea din mediul rural. Astăzi am venit cu un proiect de suflet ”Și eu exist”, un proiect dedicat copiilor cu nevoi speciale, demarat în 2018. Acesta a fost oprit în timpul pandemiei, dar a fost reluat anul acesta. Avem ateliere de hand-made pentru copiii cu nevoi speciale, alături de părinții lor. Avem și componenta de teatru. Din experiența noastră de ani de zile cu ei ne-am dat seama că și ei au nevoie să fie integrați în comunitate și să aibă acolo un loc unde să fie primiți cu bucurie”, ne-a spus Claudia Grădinaru, fondatorul fundației ANYA.

Câinii de căutare-salvare nu sunt un lux, ci o necesitate socială, educațională și sportivă, ce vin în sprijinul societății civile, în cazuri reale de salvare. Centrul Național de Educare Canină – CNEC a venit la Semimaraton cu proiectul ”Câinii de Salvare în Educație”.

Ne-am alăturat comunității deținătorilor de animale pentru o lume mai bună. Prin activitatea pe care noi ne-am propus-o, la Semimaratonul Craiovei, este de a face oamenii care deșin animale să conștientizeze obligațiile pe care le au conform legislației. Am venit în întâmpinarea concurenților, persoanelor care vor participa alături de câinii lor la această competiție, cu materiale informative, dar și cu kit-uri constând în acele eșarfe personalizate, precum și cu brelocuri, încercând astfel să sensibilizăm opinia publică cu privire la atracția pe care o pot avea față de animale. Aceștia au obligația de a steriliza animalele, tocmai pentru a preveni un eventual abandon”, ne-a spus comisar șef de poliție Florentina Popescu.

De la eveniment n-a lipsit nici vestita cursă a bebelușilor. Cei mici s-au întrecut în viteză iar părinții i-au privit mândri de pe margine: „A fost prima experiență a fetiței într-o așa zisă competiție. Noi ne-am distrat, s-au distrat și copilașii. A fost foarte frumos. Valeria are 1 an și 6 luni. Dacă ea își dorește cu siguranță vom participa și în anii următori”, a declarat tăticul unei fetițe.

Politica