Sute de persoane au murit și alte sute sunt încă sub dărâmături, în urma unei lovituri, asupra unui spital din Fâșia Gaza, unde se aflau atât pacienți, cât și persoane care voiau să se adăpostească. Hamas a acuzat Israelul pentru atac, în timp ce Israelul a acuzat o „lansare eșuată” a unei rachete lansate de gruparea Jihadul Islamic Palestinian. La rândul ei, această grupare a negat și ea responsabilitatea.
Ministerul Sănătății din teritoriul palestinian controlat de Hamas a precizat, într-un comunicat, că „între 200 și 300 de martiri” au fost uciși în bombardamentul care a lovit incinta spitalului Ahli Arab, situat în centrul orașului, potrivit AFP.
În urma atacului, președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, a decretat trei zile de doliu și a anunțat că își anulează întâlnirea cu președintele SUA Joe Biden, care sosește miercuri în regiune, pentru a vizita Israel, precum și pentru a se întâlni cu mai mulți lideri din Orientul Mijlociu, pe fondul temerilor privind riscul de extindere a conflictului în regiune, scrie libertatea.ro
Armata israeliană susține că mai multe rachete lansate din Gaza spre Israel au trecut pe lângă spitalul din Gaza când a fost lovit, potrivit Reuters.
Forțele de Apărare ale Israelului afirmă că, pe baza „serviciilor de informații, o rachetă eșuată a Jihadului Islamic Palestinian (PIJ) a provocat explozia mortală de la spitalul din Gaza”, potrivit Times of Israel și Haaretz.
De partea cealaltă, un purtător de cuvânt al grupării Jihadul Islamic Palestinian a negat acuzația armatei israeliene, scrie Sky News. Jihadul Islamic Palestinian este „un grup militant mai mic din Fâșia Gaza”, potrivit corespondentului Sky News pentru Orientul Mijlociu, Alistair Bunkall.
Explozia la spitalul al-Ahli al-Arabi din Gaza, care a provocat sute de morți, a devenit un catalizator pentru furie în regiune, stârnind proteste în întreaga lume arabă și nu numai, relatează The Guardian. Protestele de amploare au izbucnit în Liban, Iordania, Turcia sau Cisiordania.
Gruparea Hezbollah din Liban a cerut o „zi de furie” care să coincidă cu sosirea președintelui american Joe Biden la Tel Aviv.
În urma apelului Hezbollah, sute de persoane s-au încăierat cu forțele de securitate libaneze în fața ambasadei SUA din suburbia Awkar, în afara Beirutului, unde protestatarii au aruncat cu pietre și au incendiat o clădire din apropiere, potrivit AFP.
Poliția a tras mai multe runde de gaze lacrimogene pentru a dispersa protestatarii, în timp ce medicii au tratat persoanele afectate de violențe. AFP a relatat că protestatarii au scandat „moarte pentru America” și „moarte pentru Israel”.
Sute de oameni s-au adunat și la ambasada Franței din Beirut, ridicând steaguri Hezbollah și, de asemenea, s-au îngrămădit în fața porții principale unde au aruncat cu pietre. În capitala Iordaniei, Amman, protestatarii au încercat să ia cu asalt ambasada Israelului. Poliția a folosit gaze lacrimogene pentru a dispersa câteva mii de manifestanți care au scandat sloganuri în sprijinul Hamas și au cerut guvernului să închidă ambasada și să anuleze un tratat de pace cu Israelul.
La Teheran, sute de protestatari s-au adunat în fața ambasadelor britanice și franceze la primele ore ale zilei de miercuri. „Moarte Franței și Angliei”, au strigat protestatarii, aruncând cu ouă în pereții complexului ambasadei Franței din capitala iraniană.
În Libia, sute de demonstranți de toate vârstele, cu steaguri palestiniene și unii acoperindu-și fețele cu kefii palestinieni, au străbătut străzile din Tripoli înainte de a ajunge în Piața Martirilor.
Imaginile de pe televiziuni au arătat, de asemenea, proteste în orașul Taz, din sud-vestul Yemenului, precum și în capitala marocană, Rabat, și în capitala Irakului, Bagdad.
Foto: Twitter