Peste o sută de olteni s-au îmbolnăvit de Covid în ultima săptămână, iar alți peste o mie au contactat diverse viroze. Un oltean, cu Covid, a decedat.
Conform Direcției de Sănătate Publică (DSP) Olt, numai în ultimele 24 de ore au fost depistate 24 de cazuri de Covid.
„În intervalul 01.01- 16.10.2023, la nivelul județului Olt au fost înregistrate 2.757 cazuri confirmate cu infecția SARS-COV 2. În săptămâna precedentă (09 – 15.10.2023 ), la nivelul județului Olt au fost înregistrate 125 cazuri confirmate cu infecția SARS-COV 2, din care 1 deces. În ultimele 24 ore, la nivelul județului Olt au fost depistate 24 cazuri confirmate cu infecția SARS-COV 2”, se arată într-un comunicat de presă transmis de DSP Olt.
Pentru a evita contactarea viruslui, medicii recomandă „spălarea des pe mâini cu apă și săpun, sau cu soluții pe bază de alcool; când tușiți sau strănutați, acoperiți-vă gura și nasul cu pliul cotului sau cu o batistă de hârtie, apoi aruncați imediat batista și spălați-vă pe mâini; evitați contactul apropiat cu persoanele care tușesc și au febră; dacă aveți febră, tușiți și respirați cu greutate, mergeți la medic”.
În ceea ce privește cazurile de viroze înregistrate în județ, DSP arată că , săptămâna trecută, în județ s-au înregistrat 1050 cazuri de infecții respiratorii acute cu 57 internări, 426 cazuri de pneumonii cu 105 internări. Cele mai multe cazuri s-au înregistrat în rândul copiilor.
Ponderea o detine grupele de varsta cuprinse intre 0- 19 ani.
„Pentru limitarea extinderii infec’iilor virale, inclusiv gripa, D.S.P. Olt recomandă: evitarea, pe cât posibil, a aglomerărilor umane și a contactului cu persoanele bolnave, folosirea batistei de unică utilizare; respectarea unui regim sănătos de viață – alimentație bogată în legume și fructe; evitarea consumului de alcool, cofeină, pentru că acestea pot duce la deshidratare și astfel la agravarea simptomelor; adaptarea unei ținute vestimentare adecvate sezonului; menținerea la domiciliu a copiilor bolnavi pentru evitarea transmiterii bolii în comunitate; omul bolnav se izolează de restul familiei într-o cameră corespunzatoare din punct de vedere igienic (luminoasă, aerisită, suficient de încalzită 24-26 grade C); evitatea automedicației și prezentarea la medicul de familie în cazul apariției unor semne/simptome compatibile cu gripa; ceea mai eficienta metoda de prevenire a îmbolnăvirilor de gripa este vaccinarea antigripală”, transmit reprezentanții DSP Olt.