miercuri, ianuarie 8, 2025

Ultima ora

Sport

Aproape 30 de incendii, în Mehedinți

Pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) ,,Drobeta” al judeţului Mehedinţi au avut zile de foc. Au intervenit pentru stingerea a 25 de incendii izbucnite la vegetație uscată, trei incendii izbucnite la o casă de locuit, două depozite de furaje și o platformă agricolă, la cinci accidente rutiere, toate în weekend.

Cinci ore a durat lupta cu flăcările a pompierilor din Vânju Mare, care au stins un incendiu izbucnit la un depozit de furaje din localitatea Oprișor, unde au ars aproape 600 de baloți de lucernă și 15 tone de plante furajere. Cauza probabilă de izbucnire a incendiului a fost determinată de folosirea intenționată a sursei de aprindere pentru a genera incendiul, potrivit ISU Mehedinți.

„Pompierii mehedințeni au acționat, în perioada 13 – 15 octombrie, pentru limitarea și stingerea a 25 de incendii, izbucnite pe raza a 17 unități administrativ-teritoriale: Jiana (2), Bălăcița, Greci, Vlădaia, Punghina (2), Gruia (3), Strehaia (2), Hinova (4), Malovăț, Rogova, Ilovăț, Vânju Mare, Bâcleș, Oprișor, Devesel, Voloiac și Bălăcița. La intervenții au participat și voluntari din cadrul SVSU Braniștea, Vânători, Gruia, Tâmna, Punghina și Jiana.

Policlinica Buna Vestire Craiova

În contextul avertizării codului galben de intensificări ale vântului, deși pompierii au depus eforturi considerabile pentru a opri propagarea arderilor, flăcările au cuprins peste 239 hectare de vegetație uscată, lăstăriș și mărăciniș.

Cauza probabilă predominantă de izbucnire a incendiilor a fost determinată de folosirea focului deschis fără respectarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor”, conform ISU Mehedinți.

Pompierii reamintesc că arderea vegetației uscate și a resturilor vegetale este strict interzisă.

„Facem apel la cetățeni să conștientizeze că focul, scăpat de sub control sau în condiții de vânt puternic, poate produce pagube materiale însemnate, punând în pericol sănătatea și chiar viața semenilor. În cazul incendiilor de vegetație uscată, flăcările se întind cu repeziciune, cuprinzând suprafețe foarte mari, iar pompierii depun eforturi susținute pentru a limita daunele.

Potrivit prevederilor legale, arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase este strict interzisă (articolul 94, alineatul (1), litera n, din OUG nr.195/2005 privind protecția mediului) și se sancționează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei (pentru persoane fizice) și de la 50.000 lei la 100.000 lei (pentru persoane juridice)”, transmite ISU Mehedinți.

Politica