Viață mai scumpă în Craiova! Primăria crește dările

Jurnalul Olteniei
7 Min Read

Craiovenii vor scoate mai mulți bani din buzunare pentru dările locale de la anul. Primăria Craiova a lansat în dezbatere publică proiectul privind stabilirea şi aprobarea impozitelor şi taxelor locale, pentru anul 2024.
Potrivit proiectului, mai multe taxe și impozite vor crește după ce au fost indexate cu rata inflației, dar și în funcție de rata de schimb a monedei euro.
„Nivelurile impozitelor și taxelor care constau într-o anumită sumă în lei sau care sunt stabilite pe baza unei anumite sume în lei, au fost indexate cu rata inflației de 13.8%. Referitor la impozitul pe mijloacele de transport marfă cu masa mai mare sau egală cu 12t, în anul 2024, în temeiul art.491 alin.(11) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, pentru autovehiculele de transport de marfă cu masa totală autorizată egală sau mai mare de 12 tone și combinațiile de autovehicule, autovehiculele articulate sau trenurile rutiere, de transport de marfă cu masa totală maximă autorizată egală sau mai mare de 12 tone, impozitul pe mijloacele de transport a fost stabilit în funcție de nivelurile minime prevăzute în Directiva 1999/62/CE de aplicare la vehiculele grele de marfă pentru utilizarea anumitor infrastructuri și au fost indexate în funcție de rata de schimb a monedei euro în vigoare în 1 octombrie 2023, respectiv 4,9735 RON, conform Jurnalului Oficial al Uniunii Europene nr.C2023/3. Conform prevederilor art. 486 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, autoritățile deliberative pot institui taxe locale pentru: – utilizarea temporară a locurilor publice, taxe pentru vizitarea muzeelor, caselor memoriale, monumentelor istorice de arhitectură și arheologice și altele asemenea; – taxe pentru deținerea sau utilizarea echipamentelor și utilajelor destinate obținerii de venituri care folosesc infrastructura publică locală, pe raza localității unde acestea sunt utilizate; – taxe pentru activitățile cu impact asupra mediului înconjurător; – taxe pentru reabilitare termică a blocurilor de locuințe și locuințelor unifamiliale, pentru care s-au alocat sume aferente cotei de contribuție a proprietarilor, în condițiile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 18/2009, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 158/2011, cu modificările și completările ulterioare”, se arată în raportul de specialitate care însoțește proiectul privind taxele locale.
Astfel, de exemplu, pentru clădirile rezidențiale cu cadre din beton armat sau cu pereţi exteriori din cărămidă arsă sau din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic valoarea impozabilă va crește de la 1.187 lei la 1.351 lei.
Nivelul impozitului/taxei pe teren pe hectar pentru terenurile situate în intravilanul municipiului Craiova, înregistrate în registrul agricol la categoria de folosinţă terenuri cu construcţii, prevăzut la art.465 alin.(2) din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, indexate cu rata inflaţiei este de 13,8 %, potrivit datelor publicate pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, conform art.491 din Legea nr.227/2015 privind Codul fiscal, va fi, de exemplu în zona A, de 16.971 lei/ha în 2024 față de 14.913 lei/ha în 2023.

Parcarea, mai scumpă


Crește și impozitul pe vehicule, iar taxa pentru parcarea curentă pe domeniul public al municipiului, cu excepţia parcărilor cu plată prin SMS sau alte mijloace de plată, semnalizată prin indicator „Parcare cu plată” va fi majorată cu 10 lei și va fi 84 lei, pe an, în 2024. Pentru cele hibride și cele electrice, craiovenii vor plăti o taxă anuală de 42 lei.
Taxa pentru parcarea ocazională pe domeniul public, cu plata prin SMS se stabileşte la 1 leu/zi, dar crește de la 21 lei la 24 lei/lună.
Taxa pentru parcarea de reședință cu plată, pe domeniul public al municipiului, pentru utilizatorii locurilor de parcare atribuite prin repartizare directă va crește astfel: pentru zona 0 – de la 168 lei/an, la 191 lei/an, pentru zona 1 – de la 135 lei/an la 154 lei/an, pentru zona 2 – de la 112 lei/an la 127 lei/an.
Reprezentanții Primăriei reamintesc faptul că „taxa pentru parcarea de reședință cu plată, pe domeniul public al municipiului, pentru utilizatorii locurilor de parcare atribuite prin procedura competițională prevăzută la art.53 din HCL 73/2019 va fi stabilită la nivelul rezultat în urma licitației locului de parcare, având ca preț de pornire nivelul taxei stabilite la punctul 1 (n.r. Valorile menționate anterior)”.
Pentru parcarea subterană din zona Teatrului Naţional „Marin Sorescu”, taxa rămâne la nivelul de 1 leu pentru o oră de parcare, pentru parcarea (staţionarea) de până la 2 ore, însă proprietarii care vor să lase mașinile acolo mai mult timp vor scoate mai mulți bani din buzunare.
Astfel, potrivit proiectului municipalității, taxa pentru 2024 se stabilește la: 7 lei, pentru staţionarea de la 2 ore până la 5 ore; 135 lei/lună, pentru parcarea pe timpul nopţii, de luni până vineri (18.00 – 6.00) şi tot weekendul; 163 lei/lună, parcarea pe timpul zilei, de luni până vineri (6.00 – 18.00); 67 lei/lună, parcarea pe timpul zilei, de luni până vineri (8.00 – 18.00) pentru maşinile electrice; 135 lei/lună, staţionare nelimitată, pentru maşinile electrice; 405 lei/lună, staţionare nelimitată, pentru restul maşinilor; 67 lei, taxă remitere tichet, pentru pierderea, deteriorarea, etc a tichetului.
Proiectul privind stabilirea dărilor locale pentru anul 2024 se află în dezbatere publică, pe site-ul primăriei – www.primariacraiova.ro, până pe 21 noiembrie. Craiovenii interesați pot trimite sugestii și observații folosind formularul ON-LINE sau pot înregistra adrese scrise la Serviciul Centrul de Informare pentru Cetățeni, str. Târgului nr. 26.

Distribuie acest articol