S-a mai vândut o fabrică, fostă căpușă a defunctei Oltchim SA

Pana Adrian
3 Min Read

Zilele trecute, fosta fabrică de vopsele Chempro de pe platforma chimică de Sud din Râmnicu Vâlcea a fost cumpărată cu trei milioane de euro de o companie din grupul Roca Industry, bani în care va intra și tehnologizarea fabricii. Activul a aparținut unei societăți înființate în 2009 de fostul manager general al Oltchim SA, Constantin Roibu, fiul său și un alt colaborator apropiat și, potrivit raportului de insolvență realizat în martie 2013 de Casa Piperea, a făcut parte din pleiada de societăți căpușă care au sufocat fostul combinat chimic de stat, până la intrarea lui în faliment, dispus de instanță în mai 2019.

Evolor, companie care face parte din holdingul Roca Industry, a anunțat marți, 10 octombrie, finalizarea achiziției fostei fabrici de vopsele Chempro din Râmnicu Vâlcea și investiții în tehnologizare, inițiativă de business cu o valoare totală de trei milioane de euro, potrivit Adevărul. După achiziția fabricii Chempro, situată pe platforma fostei societăți Oltchim Râmnicu Vâlcea, Evolor va moderniza și va operaționaliza un spațiu de 3.776 metri pătrați, pentru a găzdui noi capacități de producție, logistice și administrative.

Construită în 2009, chiar lângă sediul (pavilionul) administrativ al combinatului chimic, fabrica de vopseluri Chempro Chemicals a aparținut familiei și apropiaților fostului manager general al falimentatei Oltchim SA, Constantin Roibu. Chempro Chemicals s-a numărat printre societățile considerate căpușă pentru fostul combinat chimic de stat (dar, nu numai, în 2010 avea deja două contracte cu Complexul Energetic Turceni, apoi cu SNLO etc) și era o companie cu capital mixt, româno- spaniol. 20% din acțiuni le dețineau succesorii defunctului director Nicolae Enache, iar 30% erau deținute de fiul fostului manager, Călin Alexandru Roibu, restul acțiunilor fiind deținute de societatea spaniolă Chempro SL, în spatele căreia multe surse consideră că se afla tot familia Roibu. După intrarea combinatului de stat în faliment, rând pe rând au sucombat și societățile căpușă. După ce au înființat societatea, acționarii au creditat-o pentru a demara activitatea. În 2020, Tribunalul Vâlcea a dispus intrarea societății Chempro Chemicals în procedură de faliment, printre principalii creditori ai acestora regăsindu-se și acționarii.

Distribuie acest articol