joi, noiembrie 14, 2024

Ultima ora

Sport

Doljenii se pregătesc pentru Festivalul-concurs „Maria Tănase” – ediția a XXVII-a

Festivalul – Concurs Național al Interpreților Cântecului Popular Românesc „Maria Tănase – ediția a XXVII-a se apropie de start. Evenimentul se va desfășura în perioada 23 – 27 octombrie, la Teatrul Național „Marin Sorescu“ din Craiova. Zilele de 23 și 24 octombrie sunt dedicate preselecției și activităților conexe festivalului, iar 25, 26 octombrie sunt zile de spectacol, Gala laureaților fiind vineri, 27 octombrie 2023.

Festivalul are 54 de ani de la debut. Este un festival special, pentru că sărbătorim 110 ani de la nașterea Mariei Tănase. Am încercat să facem o formulă de spectacol care să rămână în memoria oamenilor. Ne-am ocupat de concursul din cadrul festivalului, care zic eu, este cel mai important. Tinerii care se lansează pe scena festivalului, în general, au o carieră artistică strălucită. Alături de noi a stat Consiliul Județean Dolj, care, de fiecare dată, a finanțat acest proiect și a fost alături de noi și în organizarea festivalului”, a spus Amelia Etegan – manager la Centrul Județean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Tradiționale Dolj.

Fostul primar al Craiovei și actual vicepreședinte al Consiliului Județean Dolj, Antonie Solomon, își dorește ca folclorul din zona Olteniei să redevină la fel de important și atractiv cum era considerat în urmă cu mulți ani. Pentru acest lucru este nevoie ca Festivalul „Maria Tănase” să redevină și el ceea ce a fost.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Craiova trebuie să redevină Capitala folclorului din această țară. De ce? Pentru că, atunci când spui Maria Tănase, Maria Ciobanu, te gândești la această zonă a Olteniei. Sunt cele care ne reprezintă și cele care nu pot fi uitate niciodată. Cântecul popular nu s-a născut de la șprițul până la ziuă. El provine din dorul ciobanului. Noi, oltenii, când ne întâlnim, începem să spălăm câteva rufe în familie, să mai bârfim și după, ne apucăm să cântăm sau să ascultăm muzică. Festivalul acesta trebuie să redevină ce a fost, adică cel mai bun din țară. Sunt eforturi formidabile din partea conducerii. Folclorul e greu de îndepărtat din sufletul oamenilor, pentru că aici există și bucurie și necaz”, a declarat Antonie Solomon.

Spectacolele vor începe la ora 18:30 și vor fi transmise live pe internet, pe undele radio și la TVR Craiova. Biletele se pot procura de la Agenția Teatrului Național „Marin Sorescu“, în programul agenției: luni – vineri: 11:00 – 19:00, iar sâmbăta și duminica: 12:00 – 19:00.

Pentru prima dată în istoria festivalului trofeele sunt realizate de un meșter popular. Este vorba despre meșterul olar Ionel Cococi, vestit ceramist din comuna Vădastra – Olt, creator recunoscut și apreciat la nivel național și internațional pentru promovarea străvechii culturi Vădastra.

Valoarea totală a premiilor este 7.500 euro și vor fi acordate următoarele premii (sume brute):

  • Marele Premiu – Trofeul „Maria Tănase“ 2 000 Euro
  • Premiul I (solist vocal) 1 000 Euro
  • Premiul II (solist vocal)    750 Euro
  • Premiul III (solist vocal)        500 Euro
  • Premiul I (solist instrumentist) 1 000 Euro
  • Premiul II (solist instrumentist)      750 Euro
  • Premiul III (solist instrumentist)    500 Euro
  • 4 premii speciale    250 Euro / premiu

Politica