Călătorii gratuite cu trenul în Europa pentru tinerii născuți în 2005

Delia Pătru
5 Min Read
Tren CFR

Comisia Europeană a deschis miercuri, 4 octombrie, runda de înscrieri de toamnă din cadrul inițiativei DiscoverEU, în urma căreia 36 000 de tineri vor primi un permis gratuit de călătorie pentru a explora Europa. Peste 9700 de tineri români au beneficiat, în cadrul edițiilor anterioare, începând din 2018 de la lansarea programului, de un astfel de permis.

Înscrierile au început pe 4 octombrie, la ora 12:00 CEST (ora 11.00 în România) și se vor încheia miercuri, 18 octombrie, la ora 12:00 CEST, scrie g4media.ro

Pentru a putea câștiga un permis de călătorie, tinerii se pot înscrie pe Portalul european pentru tineret, unde vor răspunde la un quiz alcătuit din 5 întrebări și la încă o întrebare suplimentară, drept criteriu de departajare în cazul scorurilor egale. Candidații selectați născuți în perioada 1 ianuarie 2005-31 decembrie 2005 vor putea călători în Europa timp de până la 30 de zile în cursul perioadei de călătorie cuprinse între 1 martie 2024 și 31 mai 2025.

Runda de înscrieri este deschisă candidaților din Uniunea Europeană și din țările terțe asociate la programul Erasmus+, și anume Islanda, Liechtenstein, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia și Turcia.

„Tinerii reprezintă prezentul și viitorul Uniunii Europene. Tocmai de aceea, oportunitatea de a descoperi Europa gratuit, cu trenul, este o șansă unică pentru tinerii români de a explora diversitatea noastră europeană bogată.(…) Îndemn toți tinerii născuți în 2005 să profite de această oportunitate și să aplice pentru șansa de a câștiga un bilet în aventura DiscoverEU!”, a declarat Ramona Chiriac, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, potrivit unei comunicării oficiale.

Pentru a se înscrie, candidații eligibili trebuie să completeze un chestionar cu variante multiple de răspuns care testează cunoștințele generale despre Uniunea Europeană și alte inițiative ale UE destinate tinerilor. Există, de asemenea, o întrebare suplimentară, drept criteriu de departajare în cazul scorurilor egale. Cu cât estimarea este mai apropiată de răspunsul corect, cu atât mai multe puncte primesc participanții. Acest lucru va permite Comisiei să realizeze un clasament al candidaților. Comisia le va oferi candidaților permise de călătorie în funcție de clasament, până la epuizarea biletelor disponibile.

Pentru a fi eligibil, trebuie:

  • să te fi născut între 1 ianuarie 2005 (inclusiv) și 31 decembrie 2005 (inclusiv)
  • să completezi corect formularul de înscriere online, indicând numărul cărții de identitate, al pașaportului sau al permisului legal de ședere
  • să fii cetățean sau rezident* într-una din următoarele țări:
    – statele membre ale Uniunii Europene, inclusiv țările și teritoriile de peste mări sau
    – țările terțe asociate la programul Erasmus+: Islanda, Liechtenstein, Macedonia de Nord, Norvegia, Serbia și Turcia.

Apoi va trebui să răspunzi la un quiz (cu excepția cazului în care te-ai înscris ca membru al unui grup).

Dacă ești selectat, poți călători pe o perioadă de cel puțin 1 zi și cel mult 30 de zile, între 1 martie 2024 și 31 mai 2025.

Dacă suferi de un handicap sau de probleme de sănătate care îți îngreunează călătoria, vei primi asistență și sprijin. Consultă rubrica „Întrebări și răspunsuri” (C.13) pentru a afla mai multe.

Comisia a lansat DiscoverEU în iunie 2018, în urma unei acțiuni pregătitoare a Parlamentului European. Această inițiativă a fost integrată în programul Erasmus+ 2021-2027.

Din 2018, peste 1 milion de candidați au depus cereri pentru 248 000 de permise de călătorie disponibile. Conform ultimelor rezultate ale anchetei realizate după călătorie, 72 % dintre candidați au declarat că au călătorit pentru prima dată cu trenul în afara țării lor de reședință. Pentru mulți dintre ei, a fost și prima dată când au călătorit fără părinți sau adulți însoțitori, iar majoritatea au afirmat că au devenit mai independenți.

Sondajul arată că experiența DiscoverEU le-a oferit tinerilor posibilitatea de a înțelege mai bine alte culturi și istoria Europei și de a-și îmbunătăți competențele în materie de limbi străine. Peste două treimi dintre participanți au declarat că nu și-ar fi putut plăti permisul de călătorie dacă n-ar fi existat inițiativa DiscoverEU.

Foto: arhivă

Distribuie acest articol