UPDATE!!! Primarul din Horezu, Nicolae Sărdărescu, a convocat de urgență Comitetul Local pentru Situații de Urgență. Se solicită lichidarea animalului sălbatic. Monitorizarea din ultima vreme relevă că același urs a provocat repetat pagube materiale însemnate în satul Urșani, localnicii fiind terorizați. Se pare că victima are și ochii scoși. S-a solicitat elicopter SMURD pentru transportarea ei de urgență la o altă unitate spitalicească, în prezent fiind în stare foarte gravă la Spitalul Horezu.
Informația inițială: Un urs a fost observat de localnici, miercuri, 4 octombrie, în Horezu, sat Urșani. A fost transmis mesaj RO-ALERT. O ambulanță SMURD din cadrul Secției de Pompieri Govora s-a deplasat în zonă. Un bătrân, de 80 de ani, din localitate a fost atacat și rănit, inclusiv cu sfâșieri multiple la nivelul feței, de animalul sălbatic și a fost preluat în stare foarte gravă de o ambulanță a SAJ Vâlcea. Cu o zi înainte, o avertizare și acțiuni similare au fost și pentru comuna Muereasca, unde a fost semnalată prezența mai multor urși.
Victima este proprietara ultimei case din satul Urși, locuință situată chiar lângă pădure. Se afla în grădina din spatele casei, când a fost atacată prin surprindere de urs, fiindu-i scoși ochii și smulsă carnea de pe față.
COMUNICATUL INSPECTORATULUI DE JANDARMI VÂLCEA
“Astăzi, în urma unui apel la numărul unic de urgentă 112, jandarmii vâlceni au fost solicitați sa intervină in localitatea Urșani, Horezu pentru îndepărtarea unui urs care a atacat o persoana in vârsta de 80 de ani, provocându-i răni în zona feței!
În scurt timp, la fața locului s-au deplasat două echipaje de Jandarmerie, o ambulanță și paznicul de vânătoare. Bărbatului i-au fost acordate îngrijiri medicale la fața locului, ulterior fiind transportat la Spitalul Horezu.
Până la sosirea forțelor de ordine, animalul sălbatic intrase în pădure, fapt pentru care, jandarmii au continuat să patruleze în zonă, folosind semnalele acustice și luminoase pentru a se asigura că pericolul a trecut. De asemenea, au fost anunțate autoritățile și agențiile cu atribuții in domeniu.”
Având în vedere creșterea activității animalelor sălbatice la nivelul întregii țări, semnalată prin mesajele de tip Ro-Alert, distribuite de ISU, pompierii vă reamintesc câteva reguli de bază, pentru preîntâmpinarea situațiilor care vă pot pune viața în pericol: · Evitați părăsirea locuinței, dacă nu aveți o urgență; · Evitați zona respectivă; · Nu atrageți atenția animalelor sălbatice; · Nu încercați să vă fotografiați cu acestea; · Nu le hrăniți; · Nu urmăriți animalele sălbatice cu mașina și nu părăsiți autovehiculul; · Evitați să faceți plimbări seara târziu, în zonele unde, de obicei, a mai fost semnalată prezența urșilor. Animalele sunt mult mai active în această perioadă; · Anunţați imediat, prin apel la 112, prezenţa urşilor în zonele locuite. Luați-vă masurile de siguranță cunoscute, nu există ,“mie nu mi se poate întâmpla”!