Guvernul urmează să aprobe în ședința de joi, 5 octombrie, o ordonanță care va revoluționa organizarea jocurile de noroc. Potrivit proiectului, nicio companie nu va mai putea desfăşura această activitate în România dacă nu are sediul social în ţara noastră. De asemenea, vor crește taxele în acest domeniu.
“Cu alte cuvinte, companiile care erau prin Transnistria nu vor mai putea activa în acest domeniu pe teritoriul României. Este una din multele modificări”, a precizat Ciolacu, după ce a participat la inaugurarea unui nou amfiteatru al Universităţii de Medicină şi Farmacie “Carol Davila”, citat de Agerpres.
Noile precizări completează declarațiile făcute la finele săptămânii trecute, prin care șeful Guvernului a acuzat-o pe fosta directoare a Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc, Odette Nestor, că împreună cu afaceristul Sorin Constantinescu, ar încerca prin interpuși să determine guvernanți să nu facă “ordine” în industria jocurilor de noroc.
Sâmbătă, 30 septembrie, în cadrul conferinței de alegeri din cadrul PSD Timiș, Marcel Ciolacu a susținut, citat de Realitatea.net, că a fost amenințat de industria jocurilor de noroc după ce a anunțat că vrea să interzică păcănelele. “Nu comparăm România cu un stat cu 500 de mii de locuitori. (…) Suntem singurul stat din UE care mai avem păcănele în orașe. Am văzut și reacția și atacurile și la mine și la Freddie. Eu consider că deja am ajuns într-o formă de șantaj și, în calitatea mea de prim-ministru, solicit statului să vadă dacă e vorba de o încălcare a legii și de un șantaj. (…)”Avem și o propunere la Camera Deputaților privind organizarea și exploatarea jocurilor de noroc. Acestea, celebrele păcănele, să fie eliminate din toate orașele, așa cum este peste tot în Europa”, a spus Marcel Ciolacu.
În România, potrivit unor statistici recente, cel puțin 15% dintre adulți joacă o formă de joc de noroc. Cei mai îndârjiți pariori români sunt în general bărbați tineri (18-24 de ani), necăsătoriți, din mediul urban, cu educație medie. La nivelul întregii țări funcționează peste 10.000 de agenții de pariuri sportive și peste 70.000 de aparate, cunoscute sub numele de “păcănele”.