„Ea trebuie restaurată și pusă în lumină într-un loc, pe măsura valorii și importanței”
Un semnal de alarmă a fost tras în legătură cu starea unei lucrări de artă realizate de sculptorul Constantin Brâncuși la Târgu Jiu. Este vorba despre masa din travertin situată în apropierea Muzeului care îi poartă numele sculptorului. Această piesă nu a fost niciodată supusă proceselor de restaurare, curățare sau monitorizare și continuă să se deterioreze. Prezintă câteva găuri mari în suprafață, în care se acumulează apă în timpul ploilor.
„Aceasta este “Masa” care a fost sculptată de marele maestru al sculpturii moderne, “ Constantin Brâncuși”. Unii îi spun “rebut”, dar eu o văd ca pe o sui-generis, “Masa Tăcerii” fără scaune, parte integrantă a ansamblului monumental de la Târgu Jiu. Când eram copil, încă la vârsta preșcolară, mi-am petrecut mult timp admirând-o, fiind amplasată pe “axa Brancusi” imediat după “Coloana recunoștinței fără sfârșit”.
Azi, cu toate că se află pe lista monumentelor, este uitată de autorități în curtea casei Gănescu, în care Brâncuşi a locuit pe perioada realizarii ansamblului monumental de la Târgu Jiu. Geometric, este asemenea cu “Masa Tăcerii”, chiar păstrând proporția de aur pe care o regăsim în oricare dimensiune a sa.
Este o “blasfemie” să-i spui, rebut, oricărui obiect care a fost conceput de mintea și apoi plămădit în mâinele maestrului! Ea trebuie restaurată și pusă în lumină într-un loc, pe măsura valorii și importanței, aproape de celelalte capodopere, pentru a completa Semnificația întregului ansamblu monumental”, conform lui Victor Banța, fost prefect al județului Gorj și consilier județean.