Direcţia Urbanism şi Amenajarea Teritoriului a întocmit un raport cu privire la dimensionarea numărului de parcări, în funcție de destinația și dimensiunile investițiilor, în municipiul Craiova. Astfel, autoritățile locale au lansat un nou proiect în consultare publică, urmând ca regulamentul să fie modificat.
Regulamentul local de urbanism stabileşte regulile privind dimensionarea parcărilor în funcție de destinația, dimensiunile investițiilor propuse, sau în funcție de numărul de utilizatori al acestora. Regulamentul se aplică unitar la nivelul Municipiului Craiova, pentru toate categoriile de terenuri şi investiții, indiferent de tipul de proprietate asupra acestora.
Astfel, potrivit regulamentului pus în consultare publică, dezvoltatorii imobiliari din Craiova ar urma să respecte un nou set de reguli, dacă vor să mai construiască în oraș.
Pentru locuințe individuale (unifamiliale) cu lot propriu vor fi prevăzute locuri de parcare exclusiv în incintă după cum urmează:
- a) pentru cele cu suprafața desfăşurată până la 100 mp cate un loc de parcare a
- b) pentru cele cu suprafața desfăşurată între 100-250mp, două locuri de parcare
- c) pentru cele cu suprafața desfăşurată peste 250mp, 3 locuri de parcare.
Totodată, pentru locuințele colective vor fi prevăzute:
- 1,3 locuri de parcare pentru fiecare apartament cu suprafață utilă sub 60 mp;
- 1,7 locuri de parcare pentru fiecare apartament cu suprafață utilă care depăşeşte 60 mp, asigurate la sol şi în subsoluri, demisoluri sau partere cu destinația de garaje. În condiţiile prezentului regulament se instituie obligativitatea de proiectare a unuia sau mai multor niveluri având destinația de spații de parcare pentru imobilele de locuințe colective. Art.15 (1) Pentru construcțiile industriale vor fi prevăzute parcaje în funcție de specificul activității: dar nu mai puțin de 2 locuri de parcare la 10 salariați, la care se va adăuga un spor de 10% pentru vizitatori, maşini de intervenție, de aprovizionare. Locurile de parcare se vor amplasa astfel încât să se poată asigura la sol o suprafață destinată spațiilor verzi de minimum 20% din suprafața terenului.
Persoanele interesate de acest subiect pot trimite sugestii/observații, până la data de 10.10.2023, utilizând formularul ON-LINE sau pot înregistra adrese scrise la Serviciul Centrul de Informare pentru Cetățeni, str. Târgului nr. 26. Regulamentul ar urma să producă efecte în faza de autorizare a lucrărilor:
- (1) de construcții noi;
- (2) de schimbare a destinației construcțiilor existente cu lot propriu de teren;
- (3) de schimbare a destinației unor părți de construcții existente cu lot propriu, în această situație trebuind să fie asigurate locuri de parcare pentru toate funcțiunile, existente menținute și propuse, conform prezentului regulament.
Regulamentul nu acționează retroactiv la construcțiile existente şi asupra cărora nu se intervine pentru schimbarea destinației şi/sau pentru mărirea capacității funcționale. Totodată, se exceptează de la prevederile prezentului regulament construcțiile situate în zona centrală şi istorică a Municipiului Craiova delimitată de străzile: Alexandru Ioan Cuza (frontul sudic). Calea Unirii (frontul estic), Mihail Kogălniceanu (frontul nordic), Eugeniu Carada (frontul nordic), Arieş (frontul vestic).
În noul regulament au fost stabilite criteriile și pentru alte categorii de construcții, precum cele administrative, comerciale, de cult, culturale, de învățământ, sănătate, amenajări sportive, agrement, turism sau industriale. Regulamentul poate fi consultat AICI.