marți, octombrie 29, 2024

Ultima ora

Sport

Parcul „Nicolae Romanescu” împlinește 120 de ani de la inaugurare

Parcul „Nicolae Romanescu”, din Craiova, împlinește anul acesta, pe 29 septembrie, 120 de ani de la inaugurare. Istoria parcului din Bănie își are începutul în anii 1844-1845, când, un grădinar neamț primea ordin să execute lucrări de realizare a unei grădini cu sere, clădiri, pavilioane, bănci, animale și păsări pe moșia marelui logofăt Ioan (Iancu) Bibescu.

„Grădina Bibescu” era recunoscută drept un loc de promenadă pentru nobilimea craioveană și era descrisă ca fiind „o podoabă care se poate numi între cele dintâi, un parc în cel mai bun gust englezesc”. De două ori pe săptămână, acolo se asculta muzică militară, iar arhivele vremii notau că Iancu Bibescu a înființat prima grădină zoologică din România. Pentru extindere, el a cumpărat mai multe moșii învecinate, ajungând la 259 de pogoane.

În ultimul deceniu, Parcul „Nicolae Romanescu” a trecut printr-un proces amplu de reabilitare. Acolo s-au făcut investiții, în speranța că își va recăpăta splendoarea de acum mai bine de un secol. După mai mult de 100 de ani de la inaugurare, Parcul a fost complet reabilitat.

Policlinica Buna Vestire Craiova

La Grădina Zoologică au fost mărite cuștile animalelor, astfel încât să fie respectate standardele europene. Teatrul de Vară a fost refăcut din temelii. Căsuța Grădinarului a fost reabilitată, la fel și Glorieta. A fost refăcută toată infrastructura cu asfalt și granit, au fost montați sute de stâlpi. Nu în ultimul rând, au fost montate camere de supraveghere, au fost construite foișoare, a fost instalat un sistem de irigare în tot parcul, pentru a putea fi plantate flori, au fost înlocuite băncile, dar și gardul.

Teatrul de vară din Parcul „Romanescu”, o investiție de aproximativ 800.000 de euro, realizată din fonduri europene, a fost inaugurat în anul 2016. Acesta are o capacitate de circa 900 de locuri. Reabilitarea teatrului de vară a fost realizată de către societatea SC Atlas SA Craiova, care a adjudecat contractul contra sumei de 2.207.653 de lei fără TVA. Ulterior, alte lucrări în cadrul proiectului au mai fost scoase la licitație. Vorbim despre un contract de 336.543,23 de lei fără TVA, care au inclus fosa pentru 50 de artiști, lucrările de canalizare pluvială pentru aceasta, instalațiile electrice și de sonorizare, dar și dotarea cu mobilier a cabinelor artiștilor. Această lucrare a fost executată de către SC Recon SA.

Autoritățile locale au încercat să pună în valoare Parcul „Nicolae Romanescu” și prin desfășurarea unor evenimente de amploare. Astfel, în mijlocul parcului, în fiecare an, se organizează Târgul de Paște. Tot acolo se pot organiza și cununii civile, chiar la Casa Bibescu.

La aniversarea de 120 de ani a Parcului „Nicolae Romanescu”, Primăria vrea să îmbrace craiovenii în rochii de epocă și fracuri. Apoi să îi plimbe din centrul orașului până în Parc, în ceea ce se dorește a fi „cea mai mare Paradă a Costumelor de Epocă”. În cadrul evenimentelor dedicate sărbătoririi Parcului „Romanescu”, municipalitatea anunță și „expunerea, în premieră, a medaliei de aur câștigată de Rédont la Paris în anul 1900, dar și a unor documente și schițe inedite”. Parada costumelor de epocă ar urma să aibă loc sâmbătă, 30 septembrie, începând cu ora 11, pe traseul Piața Mihai Viteazul – Calea Unirii – Parcul Nicolae Romanescu.

Totodată, în ședința Consiliului Local din Bănie, consilierii vor avea pe masă un proiect de hotărâre privind atribuirea denumirii Arhitect Jules Édouard Redont, aleii principale ce defineşte traseul principal de la intrarea în Parcul „Nicolae Romanescu”, până la accesul din strada Potelu.

Politica