marți, noiembrie 26, 2024

Ultima ora

Sport

Floarea-cadavru ar putea să dispară pentru totdeauna

floarea-cadavruCitește mai mult la: https://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/natura-si-mediu/exista-ingrijorari-tot-mai-mari-ca-floarea-cu-miros-de-cadavru-ar-putea-sa-dispara-pentru-totdeauna-avertismentul-oamenilor-de-stiinta-2512317Informaţiile publicate pe site-ul Digi24.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caracterRafflesia, floarea care emană un miros puternic de carne putredă, motiv pentru care a și fost denumită floarea-cadavru, i-a fascinat pe botaniști, dar și pe oamenii obișnuiți, timp de secole. Dar acum planta este pe cale de dispariție, din cauza distrugerii habitatelor forestiere.Citește mai mult la: https://www.digi24.ro/stiri/sci-tech/natura-si-mediu/exista-ingrijorari-tot-mai-mari-ca-floarea-cu-miros-de-cadavru-ar-putea-sa-dispara-pentru-totdeauna-avertismentul-oamenilor-de-stiinta-2512317Informaţiile publicate pe site-ul Digi24.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere.
Rafflesia, floarea care emană un miros puternic de carne putredă, motiv pentru care a și fost denumită floarea-cadavru, i-a fascinat pe botaniști, dar și pe oamenii obișnuiți, timp de secole. Dar acum planta este pe cale de dispariție, din cauza distrugerii habitatelor forestiere.

Oamenii de știință avertizează că pericolul este real și cer să se ia măsuri urgente pentru salvarea ei.

Florile de Rafflesia au devenit faimoase pentru mirosul lor de carne în descompunere, produs pentru a atrage muștele care consumă carne. Există 42 de specii de Rafflesia, iar unele dintre ele au flori cu diametrul de peste un metru, fiind cele mai mari flori din lume. Cresc în pădurile din Asia de Sud-Est, dar sunt amenințate din cauza defrișărilor. Cercetătorii avertizează că toate speciile sunt amenințate, dar 25 au fost clasificate ca fiind în situație critică, potrivit digi24.ro care citează The Guardian.

Mai mult de două treimi nu sunt protejate de strategiile actuale de conservare, potrivit unui nou studiu publicat în revista Plants, People, Planet. Este prima evaluare globală a amenințărilor cu care se confruntă aceste plante.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Dr. Chris Thorogood, de la Universitatea Oxford Botanic Garden, unul din autorii studiului, spune că „eforturile globale de conservare a plantelor, oricât de emblematice sunt ele, au rămas în urmă față de cele care se fac pentru animale”.

„Avem nevoie urgent de o abordare comună, transregională, pentru a salva unele dintre cele mai remarcabile flori din lume, pentru că cele mai multe sunt acum pe punctul de a dispărea pentru totdeauna”, a spus el.

Rafflesia este o plantă parazită fără frunze, tulpină sau rădăcini și nu face fotosinteză. În schimb, folosește filamente lungi care arată ca celulele fungice pentru a extrage hrană și apă din lianele din junglele tropicale din Brunei, Indonezia, Malaezia, Filipine și Thailanda.

Rafflesia rămâne ascunsă în cea mai mare parte a existenței ei, dar apoi produce un mugure asemănător verzei care se transformă într-o floare cauciucată uriașă. După ce exploratorii europeni au descoperit pentru prima dată aceste plante la sfârșitul secolului al XVIII-lea, Rafflesia a devenit o atracție uriașă și au fost organizate multe expediții pentru ca oamenii să poată vedea și mirosi această floare bizară.

O singură specie (Rafflesia magnifica) este catalogată ca fiind „pe cale critică de dispariție” de către Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (IUCN), dar cercetătorii doresc ca toate speciile să fie adăugate pe lista roșie a speciilor amenințate IUCN. Ei cer o mai mare protecție a habitatelor, o mai bună înțelegere a speciilor care există și noi metode de răspândire a acestora.

În prezent, încercările de a face acest lucru în grădinile botanice au avut un succes modest. Oamenii de știință doresc, de asemenea, să încurajeze ecoturismul, astfel încât comunitățile locale să poată beneficia de pe urma conservării florilor de Rafflesia.

Foto: Facebook

Politica