Tribunalul Olt a pronunțat o nouă sentință în cazul clanului Oacă din Caracal, în care sunt aduse acuzații de constituirea unui grup infracțional organizat, camătă și șantaj. Aceasta, după ce Curtea de Apel Craiova a dispus rejudecarea cazului.
Interlopul Nicușor Daniel – Oacă va sta după gratii 5 ani, așa cum se decisese inițial.
„În baza art. 396 alin. 1 şi 4 din Codul de procedură penală, condamnă pe inculpatul Oacă Nicuşor-Daniel, la pedeapsa de 3 ani și 8 luni închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de constituirea unui grup infracţional organizat (…). În baza art. 396 alin. 1 şi 4 din Codul de procedură penală, condamnă pe inculpatul Oacă Nicuşor-Daniel, la pedeapsa de 3 ani și 6 luni închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de camătă, (…). În baza art. 38 alin. 1 C.p., art. 39 alin. 1lit. b C.p., art.45 alin.1 C.p., aplică inculpatului pedeapsa principală cea mai grea de 3 ani și 8 luni închisoare la care adaugă 1/3 din cealaltă pedeapsă (respectiv 1/3 din 3 ani și 6 luni= 1 an și 2 luni ), urmând ca inculpatul să execute pedeapsa principală de 4 ani și 10 luni închisoare, în regim de detenţie (…)”, se arată în decizia Tribunalului Olt.
Cea mai mare pedeapsă, 13 ani, o are de executat Dragoș Măru Bran, arestat preventiv în Penitenciarul de Maximă Siguranţă Craiova, în urma unor condamnări pentru infracțiuni similare. Și ceilalți inculpați din dosar, Predescu Mircea, Predescu Cătălin, Pîrlogea Florea și Camen Nicușor, rămân cu pedepse cu executare.
Sentința Tribunalului Olt nu este definitivă, putând fi atacată cu apel în timp de 10 zile de la comunicare.
Clanul Oacă a fost trimis în judecată după ce, în aprilie 2019, polițiștii de la Combaterea Crimei Organizate Olt, sub coordonarea unui procuror DIICOT, au făcut 32 de percheziţii în Caracal și comunele Traian, Redea, Drăghiceni, Fărcaşele şi Tia Mare.
DIICOT arăta atunci că, începând cu anul 2015, suspecții au constituit, pe raza municipiului Caracal, un grup infracțional organizat care a avut ca principal scop oferirea de bani cu camătă, precum și impunerea unor taxe de protecție.
„În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit faptul că, suspecții au acordat împrumuturi cu dobânzi între 20 și 100% lunar, recuperarea sumelor de bani și a dobânzilor aferente realizându-se prin folosirea de violențe, acte de amenințare și șantaj, în scopul intimidării, dar și prin invocarea unor relații în rândul polițiștilor, pentru ca persoanele respective să nu depună plângeri”, transmitea DIICOT.
120 de persoane au fost audiate în acest caz.
surse imagini: Reporter24, DIICOT