luni, octombrie 28, 2024

Ultima ora

Sport

Craiova a devenit centrul radiologiei în România după două decenii

A avut loc deschiderea Congresului Național de Radiologie și Imagistică Medicală din România! Ministrul Sănătății: „Una dintre cele mai rapide dinamici de la nivel global”

Societatea de Radiologie și Imagistică Medicală din România (SRIMR) în parteneriat cu Universitatea de Medicină și Farmacie din Craiova (UMF) a organizat Congresul Național de Radiologie și Imagistică Medicală din România. Evenimentul a început pe 21 septembrie și se va încheia pe 24 septembrie, la UMF și la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova. 

Vineri, 22 septembrie, a avut loc deschiderea evenimentului în sala Amza Pelea de la Teatrul Național din Craiova. Aceasta a fost arhiplină semn că subiectul congresului este unul de interes pentru craioveni, și nu numai.

„După 21 de ani acest congres este readus la noi în orașul care este din punctul meu de vedere minunat. Avem cursul ESOR (The European School of Radiology), unul important pentru că personalitățile care au fost prezente ne-au onorat cu prezența. Avem o sesiune specială EDIR (Diploma Europeană de Radiologie). Avem Escape Room, pentru voi tinerii. Este un tur în premieră, în afara Austriei, a Societății Europene de Radiologie, și al radiologilor tineri și care vă învață pentru câteva minute să deveniți detectivi ai radiologiei. Sâmbătă începând cu ora 16:15 vom asista la o altă sesiune în premieră pentru un congres național, o sesiune de dezvoltare personală.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Societatea de Radiologie și Imagistică Medicală nu este numai o societate profesională. Este liantul între medicii radiologi și forurile superioare reprezentate de comisiile de specialitate din Ministerul Sănătății, noile comisii înființate de Colegiul Medicilor din România și Ministerul Sănătății”, a spus Prof. Univ. Dr. Ioana Gheonea, în deschiderea evenimentului.

Ministrul Sănătății nu a putut fi prezent la eveniment, însă a transmis tuturor celor prezenți în sală numai cuvinte de laudă despre radiologie.

Reprezentați o specialitate care are, probabil, una dintre cele mai rapide dinamici de la nivel global. Am avut un parcurs lung de la radiologia clasică, la tomografia computerizată și, ulterior, la rezonanța magnetică. Toate aceste tehnologii pe care le utilizați sunt foarte utile. Aș vrea să fac o remarcă specială în diagnosticul oncologic unde medicul radiolog este parte a echipei medicale care ajută la stabilirea diagnosticului, la monitorizarea evoluției pacientului. Ministerul Sănătății sprijină dezvoltarea tuturor spitalelor din România a radiologiei medicale, a imagisticii”, a transmis Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

De la eveniment nu puteau lipsi Prof. Univ. Dr. Ion Rogoveanu și Prof. Univ. Dr. Marius Ciurea care au subliniat concret și conchis meritele fondatorilor radiologiei în Craiova, precum și a Facultății de Medicină din oraș.

Școala craioveană de radiologie are deja o tradiție, una de mai bine de 50 de ani. În urmă cu aproape jumătate de secol, aici în Facultatea de Medicină cum era la acea dată, prof. Andrei Bondari a reușit să coaguleze un colectiv de tineri în acea vreme, radiologi, profesioniști, pe care i-a strâns într-o echipă. Și a reușit în Craiova, apoi la nivel național, să pună bazele radiologiei și să contribuie în mod esențial la tot ce a însemnat dezvoltarea acesteia. Este greu să formezi o școală medicală, dar este poate la fel de greu sau mai greu să menții această școală la nivel înalt de performanță”, a declarat Prof. Univ. Dr. Ion Rogoveanu.

Dezvoltarea Facultății de Medicină a fost constantă și a devenit fulminantă, de-a lungul anilor. Dezvoltarea continuă pe plan educațional, pe plan de cercetare, și nu numai. S-a materializat constant, de-a lungul timpului, și ascendent datorită unei gândiri strategice foarte bine puse la punct și vizionară. Datorită unor oameni care s-au implicat și au înțeles că unitatea este mai importantă poate decât orice altceva în dezvoltarea unei instituții”, a conchis Prof. Univ. Dr. Marius Ciurea.

Politica