Turismul rămâne cel mai dezvoltat domeniu economic în județul Vâlcea, ocupând primul loc în regiune, cu peste jumătate din numărul de turiști atrași de întreaga Oltenie. O arată și cifrele Institutului Național de Statistică pe primul semestru al anului în curs, sintetizate de Direcția Județeană de Statistică Vâlcea. Totuși, domeniul suferă încă la capitolul promovare profesionistă, riguroasă și eficientă, un indicator în acest sens fiind numărul extrem de mic de turiști străini care aleg această destinație. Caracteristica e general valabilă pentru întreaga regiune.
La nivel de Regiune SV Oltenia au fost înregistrate 813.244 de înnoptări ale turiștilor, cu 14,5% mai mult decât în primul semestru al anului trecut. În aceeași perioadă, 482.017 turiști au ales să înnopteze în structurile de primire turistică din Vâlcea. Dintre aceștia, 475.295 au fost cetățeni români (98,6%). De altfel, procentul covârșitor de turiști români este valabil în întreaga regiune. Adică, în ciuda ofertei generoase, Vâlcea și regiunea în general nu reușesc să atragă prea mulți turiști străini (doar 1,4% în Vâlcea). Comparativ cu primul semestru din 2022, numărul total de sosiri ale turiștilor a crescut cu 8,2%.
La nivel național, Vâlcea se situează pe locul 10, din punct de vedere al numărului de turiști găzduiți, dar la capitolul spații de cazare se situează pe locul al șaptelea, cu 13.692 locuri de cazare.
Deși are un număr impresionant de obiective, cu infrastructură de acces tot mai bine pusă la punct și evenimente conexe tot mai dese, de la an la an, turismul vâlcean încă are un caracter sezonier și nu permanent (all seazon), înregistrând cei mai mulți turiști în perioadele iulie-septembrie și decembrie – ianuarie. Creșteri importante se înregistrează și în subcategoria turismului de circuit (în special ecumenic și sportiv-recreativ), dar încă prea puțin semnificative în totalul sectorului. Cu excepția (deja model de bună practică la nivel național) suitei de evenimente de la Brezoi, dezamăgitoare rămâne și crasa ineficiență a mulțimii de concerte și festivaluri organizate în ultimii zece ani.