Sâmbătă, 23 septembrie, orașul Brezoi va găzdui un inedit concurs (regulamentul aici) în cadrul celei de-a doua ediții a festivalului “Pastorala Lovişteană”, un prilej gândit pentru ca oierii din zonă să-şi promoveze tradiţiile locale. În deschiderea evenimentului, cu începere de la ora 10.30, în Zăvoi, la Gura Lotrului, vor fi prezentați cei mai frumoşi câini doar din cele patru rase de ciobănesc românesc omologate – carpatini, mioritici, corbi şi de Bucovina. Vor fi premiate cele mai frumoase exemplare și cele mai pricepute în păzitul și mânarea mioarelor.
“Acest festival îşi propune să fie un mijloc de promovare, de păstrare şi de valorificare a tradiţiilor şi obiceiurilor specifice culturii româneşti. La un loc şi împreună vom fi câini ciobăneşti româneşti, ciobani cu animale şi produse tradiţionale, meşteri şi artişti populari, iubitori de animale domestice, tradiţii şi obiceiuri”, a declarat pentru Agerpres Constanţa Ştefan, preşedinta Asociaţiei Agricole “Ţara Loviştei”, organizator alături de Clubul Naţional de Câini Ciobăneşti Româneşti al evenimentului.
Festivalul oierilor din Ţara Loviştei va continua până seara târziu, cu diferite prezentări ale meşterilor şi artiştilor populari locali, precum şi cu un târg de animale, de la care nu vor lipsi nici mâncărurile ciobăneşti tradiţionale.
Ţara Loviştei este o microregiune istorică situată într-o pitorească depresiune montană din nordul judeţului Vâlcea, traversată de cursul mijlociu al râului Olt de la nord la sud și alcătuită teritorial din localitățile situate pe afluenți ai acestuia – Valea Lotrului (Voineasa, Mălaia, Brezoi), Valea Boiei (Câineni, Boișoara, Titești) și Valea Băiașului (Racovița și Perișani).