Potrivit Instituţiei Prefectului Vâlcea, opt firme au fost închise, iar alte 11 s-au ales cu activitatea suspendată, după verificările efectuate la instituţiile publice şi operatorii economici din Vâlcea care depozitează, transportă, distribuie, utilizează, comercializează carburanţi, lubrifianţi şi produse derivate ale acestora, inclusiv gaz petrolier lichefiat (GPL). Acțiunile de control au fost derulate de comisii mixte, alcătuite din poliţişti, pompieri, comisari de mediu, inspectori de muncă, reprezentanţi ai ISCIR şi ai altor instituţii cu atribuţii de control în domeniu. Au fost verificate 39 de firme din tot judeţul, în urma acestor controale fiind descoperite mai multe nereguli, pentru care s-au aplicat amenzi în valoare totală de peste un 1,2 milioane lei.
“Acţiunile de verificare au început în data de 31.08.2023, iar până la data de 08.09.2023, au fost verificaţi 39 operatori economici din judeţul Vâlcea. Potrivit documentelor constatatoare încheiate de reprezentanţii instituţiilor care fac parte din comisiile mixte de verificare, până la aceasta dată, s-au constat 344 deficienţe şi au fost dispuse 409 măsuri de remediere. Totodată, au fost aplicate 324 sancţiuni contravenţionale, din care 123 amenzi şi 201 avertismente. Valoarea totala a amenzilor se ridică la suma de 1.119.900 lei.
Au fost stabilite măsuri complementare de către următoarele instituţii: ISU Vâlcea a dispus pierderea valabilităţii autorizaţiei de securitate la incendiu pentru trei operatori economici; Biroul Vamal Vâlcea – suspendarea atestatului de comercializare pentru opt firme; Garda Naţională de Mediu/ Comisariatul Vâlcea – suspendarea activităţii pentru lipsa autorizaţiei de mediu la 11 firme; ITM Vâlcea – suspendarea activităţii de distribuţie echipamente pentru 11 operatori; ISCIR Piteşti: oprirea de la funcţionare pentru opt firme”, se arată într-un comunicat remis după prima jumătate a planului de control pe aceste obiective.
S-au constatat și câteva situații în care benzinării și staţii GPL au fost închise premeditat de proprietari, avizați de amploarea controalelor ce urmau de gravitatea cazului de la Crevedia. Atitudinea le va atrage “un spor” de meticulozitate din partea reprezentanților instituțiilor de control, care vor continua acțiunile de verificare.
Guvernul a stabilit 5 octombrie data limită pentru centralizarea rezultatelor controalelor din întreaga țară.
*Fotografie din arhivă