Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților, a crescut din nou prețurile la benzina și motorina vândute în benzinăriile proprii, la două zile de la precedenta scumpire. Creșterea prețurilor de la noi are loc într-un context de piață marcat de scumpirea petrolului, creșterea marjelor de rafinare, stocuri mici și o capacitate de prelucrare tot mai redusă la nivel global.
Față de ziua precedentă, Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a scumpit și benzina și motorina cu patru bani pe litru.
După mișcarea de preț de azi, observăm că se menține diferența de preț dintre motorină și benzină, la 28 de bani pe litru, scrie economica.net
Scumpirea de astăzi a ambilor carburanți vine după una care a avut loc acum două zile – la 11 septembrie au crescut prețurile cu cinci bani pe litru și la benzină și la motorină. Asta după ce la 7 septembrie compania scumpise doar motorina, cu cinci bani pe litru. Înainte, o ușoară ieftinire a avut loc la 1 septembrie, când companim scăzut cu trei bani pe litru la motorină și cu un ban pe litru la benzină. A fost prima ieftinire a carburanților de la jumătatea lunii iulie încoace, și venea după un șir de 14 scumpiri succesive, în urma cărora motorina s-a scumpit cu 76 de bani pe litru, iar benzina cu 51 de bani pe litru. După cum se vede, tendința este din nou de creștere a prețurilor.
Întrebat acum două zile despre evoluția prețurilor la carburanți, premierul Marcel Ciolacu ca spus că scumpirea carburanţilor „nu este atât de mare”, și că în toată lumea au crescut prețurile din cauza războiului din Ucraina. Scumpirea va fi ţinută „într-un grafic”, a spus premierul.
„O să am o discuţie întâi să vedem de ce a crescut preţul, am înţeles că s-a mărit iarăşi barilul. E foarte uşor de influenţat, în urma războiului. Ştiţi că avem al doilea preţ cel mai mic preţ din Europa. Mi se pare că Bulgaria mai are cu 0,1 mai puţin decât România. Deci este o scumpire care s-a văzut în toată lumea şi în toată Europa. O să încercăm să o ţinem într-un grafic”, a spus Ciolacu, citat de Agerpres.
Ciolacu a mai explicat că statul român are acciza la carburanţi raportată la nivelul anului 2018. „Noi avem acciza blocată raportată la 2018. Deci statul român, în acest moment, ia cea mai mică acciză din Europa, ca să menţinem inflaţia cu o singură cifră, cum am reuşit. Am văzut, la motorină s-a scumpit mai mult. E şi normal. De obicei, motorina se foloseşte în război din câte ştiu eu”, a spus Ciolacu.