sâmbătă, decembrie 28, 2024

Ultima ora

Sport

100 de ani de „Științele Naturii”, la Craiova

Muzeul Olteniei a celebrat, joi, 100 de ani de la înființarea Secției de Științe ale Naturii. Evenimentul a avut loc la sediul Consiliului Județean (CJ) Dolj, în compania mai multor personalități care, de-a lungul timpului, au avut legătură cu Muzeul. Au fost prezenți aproximativ 80 de participanți, specialiști din toate domeniile biologiei, cercetători, cadre universitare și muzeografi, din țară și străinătate.

Toate lucrările susținute au primit girul unui colegiu științific reprezentat de personalități academice din țară și străinătate. Managerul Muzeului Olteniei, Florin Ridiche, a vorbit despre investițiile de un milion de euro, făcute în ultimii 15 ani, toate cu sprijinul CJ Dolj.

„Începând cu anul 2008, Secția de Științe ale Naturii a trecut printr-un amplu proces de transformare. Asta datorită multelor investiții făcute de Consiliul Județean, investiții care se ridică undeva la nivelul sumei de un milion de euro, de la bugetul Consiliului. Totodată, țin să felicit Secția de Științe ale Naturii, aceasta fiind campioana în ceea ce privește numărul de vizitatori. Instituția noastră a pregătit cu ocazia aniversării a 100 de ani de la înființarea Secției acordarea unor plachete și medalii diverselor personalități”, a spus Florin Ridiche, managerul Muzeului Olteniei.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Vicepreședintele CJ Dolj, Antonie Solomon, a fost prezent la eveniment și a ținut să atragă atenția asupra faptului că muzeele nu sunt îndeajuns de vizitate pe cât ar trebui, măcar de cei mici. Fostul edil al Craiovei a arătat cu degetul inclusiv spre părinți, îndemnându-i să meargă la muzee cu copiii.

„Eu am o cu totul altă concepție referitoare la Craiova culturală, despre care consider că nu se măsoară în numărul de vile, deseori de prost gust. E trist că muzeele nu sunt vizitate. Toate acțiunile astea cu trimitem autobuzul să-i luăm de la țară și cam atât. În rest, nu reușim să facem mare lucru. Educația trebuie făcută întâi în familie, apoi în școală. M-aș bucura să văd că vine mama cu copilul de mână și pășește în Muzeul de Artă, în secția de Științe ale Naturii, iar acest lucru nu se întâmplă”, a spus vicepreședintele CJ Dolj, Antonie Solomon.

Istoria Secției de Științele Naturii își are începuturile în prima parte a secolului XX, când, către sfârșitul anului 1922, începutul lui 1923, din îndemnul mai multor intelectuali din oraș, profesori, militari, avocați, a luat ființă societatea Cercul Științific Craiovean, cu scopul de a înfăptui în capitala Olteniei un muzeu de istorie naturală în felul aceluia din București, înființat sub direcțiunea lui Grigore Antipa în 1906.

Politica