Liderii PNL au votat cu mare majoritate că sunt de acord cu asumarea răspunderii guvernului Ciolacu pentru pachetul de măsuri fiscale, au declarat pentru G4Media surse liberale. Pentru asumare au votat circa 50 de lideri din Biroul Politic Național (BPN), împotrivă au votat 4, alți 3 s-au abținut.
Au votat împotrivă Cristian Buican (Vâlcea), Hubert Thuma (Ilfov) și Robert Sighiartău (Bistrița), iar printre cei care s-au abținut se numără Adrian Cozma (PNL Satu Mare), Alexandru Muraru (PNL Iași) și Pavel Popescu (Sector 4).
Votul a fost decisiv pentru planurile coaliției de a merge mai departe cu măsurile fiscale necesare pentru reducerea deficitului bugetar.
„Am discutat cât se poate de onest toate aceste probleme. Avem nevoie ca prin aceste colectări la buget și reducerea cheltuielilor să putem asigura banii necesari pentru cofinanțarea proiectelor de dezvoltare și modernizare a României. Avem nevoie de fonduri să putem să susținem plata pensiilor și a salariilor. Toate aceste măsuri nu trebuie să afecteze veniturile populației”, a spus Ciucă, referitor la nevoia de a face rost de bani la buget.
Susținerea este însă condiționată, potrivit surselor citate.
Printre condițiile puse de PNL se numără:
- eliminarea impozitului de 1% pe proprietățile care au valoare însumată mai mare de 500.000 de euro
- plafon pentru taxarea profesiilor liberale
- eliminarea creșterii impozitului pe dividende de la 8% la 10%
„PNL susține cota unică de impozitare, va continua să susțină întreprinzătorii privați, mediul economic, tot ceea ce înseamnă investiții în România prin menținerea cotei de impozitare la dividende la 8%. PNL susține menținerea actualei cote la TVA și complementar susținem ca la nivelul întregii structuri guvernamentale să fie identificate acele măsuri prin care marile companii să plătească impozit pe profitul pe care îl realizează în țara noastră. De asemenea, susținem ca la nivelul profesiilor liberale și PFA-urilor să se impună un plafon pentru CASS. Este cât se poate de clar că dincolo de aceste măsuri avem nevoie de un alt pachet prin care să susținem măsuri de investiții, de creștere economică în țară. Sunt trei linii pe care le putem aborda: facilități fiscale, facilități pentru utilități și ajutor de stat personalizat pentru investițiile care depășesc suma de 50 de milioane de euro”, a precizat președintele PNL.
Ciucă a vorbit și despre măsurile pentru IMM-uri precum și despre cota de TVA.
„În acest moment am agreat că sunt o serie de produse și servicii la care se mențin cotele de TVA diferențiate. Am convenit în Coaliție, menținem pentru anumite bunuri și servicii cote difernțiate. Plafonul la IMM rămâne de 500.000 de euro iar parte de impozitare a rămas în cele două dimensiuni cu până în 60.000 de euro și de la 60.000 la 500.000 de euro. Partea de rentabilitate este o măsură care urmează să se decidă tehnic”, a mai spus Ciucă.
În ședința de duminică a PNL, mai mulți lideri au criticat conducerea partidului pentru presupusa subordonare față de PSD și pentru că nu au fost informați despre intenția guvernului de a-și asuma răspunderea, scrie g4media.ro Pe de altă parte, astfel de ședințe tensionate în PNL au mai avut loc în ultimul an, dar de fiecare mini-revoltele împotriva lui Nicolae Ciucă s-au încheiat rapid, fără nici o consecință în colaborarea cu PSD.