Festivalul European BIO. Prima ediție, la olteni

Jurnalul Olteniei
6 Min Read

Fermieri și procesatori bio din 8 țări s-au reunit la Polovragi, la prima ediție a Festivalului European BIO. Au adus în fața vizitatorilor și cumpărătorilor produse culinare dar și artizanale.

Deschiderea festivalului a avut loc, joi seara, în prezența mai multor oficialități, de la nivel local și central.

„Marian (n.r. Marian Cioceanu – președintele Asociației BIO România, asociație inițiatoare a festivalului) mi-a făcut o vizită la Craiova și mi-a spus că vrea să organizeze Festivalul Bio România. Nu vă spun unde, dar în niciun caz în regiunea Sud-Vest Oltenia și eu tocmai venisem de la Polovragi. Și i-am spus că la Polovragi este o atmosferă bio naturală. Haideți să îl organizăm acolo. Și vreau să îi mulțumesc că a dat curs invitației noastre. Probabil că mai sunt încă lucruri care nu sunt încă foarte bine puse la punct dar consider că este o reușită, mai ales ținând cont de faptul că la festival avem producători bio din 7 țări și le mulțumim că sunt alături de noi. Trebuie să fim alături de producătorii bio. Mă gândeam de ce producătorii bio nu se dezvoltă în România. Este un lanț vicios. Producători nu sunt pentru că nu sunt consumatori. Consumatori nu sunt pentru că nu sunt mulți producători. Haideți să rupem aici lanțul vicios”, a declarat Alexandru Stănescu, directorul Agenției pentru Dezvoltare Regională Sud-Vest Oltenia, instituție organizatoare a evenimentului.

Țările partenere ale României la acest festival sunt Polonia, Republica Moldova, Ungaria, Bulgaria, Serbia, Slovacia și Grecia, fiecare participând cu produsele lor.

„Avem începând de la vinuri, miere de albine, nuci, făină și alte produse pe care le puteți găsi la noi. Suntem în căutare de consumatori noi pentru produsele noastre, dar și de produse noi pentru consumatorii din Republica Moldova”, a declarat Tatiana Nistorescu, președinta Asociației BIO din Republica Moldova.

Peter Rojo, fermier din Ungaria, a ținut să aducă în atenție importanța respectării tradițiilor.

„Fac agricultură ecologică de 43 ani. Am 500 de produse ambalate în ferma mea. Țin foarte mult la datinile noastre. Viața globală nu vrea să înțeleagă tradițiile pe care vrem să le respectăm în gospodăriile noastre. Poporul ăsta din Apus care ne conduce acum, că e el italian, francez sau oricare, la ei nu mai sunt datini. Cei care suntem prezenți aici, români, bulgari, maghiari, avem prilejul să trăim o viață normală. Trebuie să punem la o parte absolut toate problemele și să mergem înainte. Să facem produse foarte bune și de calitate și trebuie să facem consumatorul să înțeleagă că produsele respective sunt foarte bune”, a spus fermierul.

Adrian-Ionut Chesnoiu, președintele Comisiei pentru Agricultură din Camera Deputaților, fost ministru al Agriculturii a completat: „De-a lungul timpului, activitatea de susținere a producătorilor bio nu a fost una ușoară. A spus prietenul nostru ungur un lucru foarte important. Și anume, noi trebuie să ne întoarcem la origini. Atunci când eram copii în vatra satului, bunicii noștri produceau bio, nu foloseau chimicale, nu se punea problema să standardizăm produsele. De foarte multe ori le căutăm, în continuare, la producători locali, la țăranii noștri, la cei care încă mai mențin datinile și obiceiurile noastre din străvechi. Ca să putem da produselor noastre o importanță pe care o merită trebuie să pornim de la astfel de evenimente. Trebuie să facem în așa fel încât produsele bio din România să fie recunoscute pe plan internațional. Trebuie să recunoaștem, în general, un produs bio ca să îl pui în vânzare te costă mult mai mult decât un produs convențional. Fiecare consumator are de ales dacă să meargă la supermarket și să cumpere de acolo o șuncă superprocesată sau să meargă să cumpere un produs similar bio, făcut în gospodăria unui țăran”.

La eveniment a fost prezent și Aurel Simion-secretar de stat în Ministerul Agriculturii.

„Avem cu ce ne lăuda. Produsele românești sunt produse de cea mai bună calitate. Produsul ecologic, tradițional sunt produse cu care noi am crescut, care ne identifică. E vorba de gastronomia noastră, e vorba de istoria noastră. E vorba de sănătate, în primul rând. Și avem obligația să ducem mai departe tradițiile, cu care noi am crescut și ne-am dezvoltat, mai departe, către noile generații”, a declarat acesta.

Pe lângă standurile cu produse bio aduse de producătorii din cele 8 țări participante la prima ediție a Festivalului European BIO, au fost pregătite o serie de spectacole de folclor, dar și surprize culinare. Festivalul se desfășoară până duminică, la Polovragi.

Distribuie acest articol