Peste 100 de craioveni s-au strâns la stadionul „Ion Oblemenco”, marți, pentru a participa la Dezbaterea publică legată de noul PUG al orașului. Evenimentul a fost adresat cetățenilor municipiului, investitorilor și organizațiilor non-guvernamentale interesate.
S-a discutat despre direcțiile principale de dezvoltare a teritoriului urban şi principalele reglementări create, în acord cu legislaţia şi cu opţiunile primăriei şi ale comunităţii. Oamenii au avut ocazia să asculte, în mare, planurile care s-au făcut pentru oraș și, până pe data de 31.08.2023, craiovenii vor putea să comunice Primăriei orice nemulțumire legată de acest subiect.
Nimeni nu a rămas pe afară, până la urmă
În sală s-a intrat după ce oamenii au trecut de un soi de filtru, făcut de polițiștii locali. Prioritate au avut cei ce au fost înscriși din timp, pentru participare. Aproximativ 150 de cetățeni au fost prezenți. Accesul s-a făcut în limita locurilor disponibile. Ulterior au mai fost aduse câteva scaune în sală. S-a stat și pe scări, dar și în picioare. În debutul ședinței, cetățenilor li s-a spus că nu a existat o limită de locuri și că oricine voia să vorbească o putea face, în ordine.
Craiovenii au fost lăsați să aștepte. Dezbaterea nu a început chiar la ora 14:00, ci cu o întârziere de 9 minute. Răbdarea oamenilor a fost pusă la încercare. Dezbaterea a fost programată la ora 14:00, în plină caniculă. Totodată, evenimentul s-a ținut marțea, când mulți craioveni sunt la serviciu.
Înainte cu două minute de startul discuțiilor, cetățenii prezenți au aflat de existența unei liste, pentru a putea să ia cuvântul. Altfel, oamenii nu puteau să își spună părerea. Regulile erau clare, doar că necunoscute pentru toată lumea. Agitația s-a produs când un cetățean a întrebat ziariștii cum se procedează. I s-a spus că este posibil să existe acea listă și să întrebe organizatorii. Așa era, fiecare trebuia să-și treacă numele pe o foaie. Altfel, ar fi așteptat aproape degeaba.
Până când cetățenii s-au mai înscris pe lista de așteptare, organizatorii au început o scurtă prezentare a planurilor care făceau obiectul discuțiilor.
Problemele personale, mai multe decât cele ale comunității
La dezbaterea publică au fost prezenți craioveni de toate vârstele. O mare parte dintre cei care au cerut să ia cuvântul au subliniat mai multe probleme personale, legate de PUG. Au discutat despre terenurile pe care le au și nu se pot folosi de ele cum și-ar dori. Totuși, au fost și cetățeni care au atins, printre altele, subiecte precum: construcțiile noi, care apar pe spatiile verzi, regulamentul privind parcările, cu minim de spațiu verde, lipsa creșelor în oraș sau extinderile cimitirelor, făcute peste terenuri ale cetățenilor.
Printre craioveni și-a făcut simțită prezența și senatorul de Dolj, Cosmin Poteraș. Acesta a ținut să atingă trei subiecte delicate, care au o legătură strânsă cu noul PUG.
„Prima ar fi legată de depozitul de la Mofleni. Destinația nu a fost modificată. Măcar ca intenție, cred că ar trebui să ne asumăm transformarea acelei zone. Vreau să întreb dacă putem să facem asta. Al doilea aspect: am identificat câteva terenuri, achiziționate recent de Primărie pentru spatii verzi. În PUG apar ca și locuințe colective. A treia chestiune: cum vi se pare un pasaj suprateran care trece printre blocuri, la trei metri de geamul oamenilor, așa cum este la Pasajul Gârlesti? Nu au fost analizate alte trasee pentru acest pasaj. Era zona Helmat, un spațiu mult mai liber„, a spus senatorul.
Toate intervențiile cetățenilor au fost notate și acestora li s-a promis că se va ține cont de ele. Totodată, craiovenii au fost rugați să trimită și în scris problemele pe care le au sau schimbările pe care le propun pentru noul PUG al orașului.