sâmbătă, octombrie 19, 2024

Ultima ora

Sport

Contract de închiriere a unei pășuni, foarte avantajos pentru localitate, desființat abuziv, reclamații la DNA pentru primar și funcționari ai APIA

În luna mai a anului 2021, o societate comercială a câștigat licitația pentru închirierea unei pășuni situate în Coasta Benghii, un important gol alpin de pe raza comunei vâlcene Mălaia. Purple Rezident SRL Brașov a avut atunci o ofertă mult mai bună (1.750 de lei pe hectar, adică mai mult decât încasa până atunci administrația locală anual pe întreaga suprafață!) decât societatea unui fost consilier local și influent afacerist Octavian Dumitru Păunescu. Localnicul nu s-a împăcat cu situația și, prin intermediul relațiilor pe care le are în mediul decizional local pare că a reușit să-l convingă inclusiv pe primarul comunei, Gheorghe Dinculescu, să rezilieze contractul încheiat legal, deși edilul nu a avut motive legale temeinice pentru această decizie. În “horă” a intrat și Agenția de Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA) Vâlcea, prin anumiți funcționari, care nu i-a mai achitat nici până acum societății amintite subvenția de la Comisia Europeană aferentă suprafeței administrate. Vorbim despre 458,5 hectare de teren pe care aproape tot politicul local se încăpățânase timp de circa 15 ani să-l lase, contra o sumă modică (câteva mii de lei pe an), în arendă unui cunoscut novăcean. Surprinzător, în urmă cu puține zile, Instituția Prefectului județului Vâlcea i-a remis societății reclamante un răspuns scris din care reiese că actele emise de primărie înaintea rezilierii “nu reprezintă acte administrative, în sensul dispozițiilor art. 200 și art 255 din OUG 57/2019, privind Codul Administrativ”. Cu alte cuvinte invită societatea să facă sesizare penală edilului. Împărțim rezultatul investigației noastre în două episoade din cauza volumului mare de informații ce trebuie aduse la cunoștința publicului. Toți factorii decizionali menționați s-au ales cu plângeri penale, iar APIA și cu o chemare în judecată la București.

Data de 30 iunie 2023 reprezintă, conform art. 75 din Regulamentul European 1.306/2013 data maximă până la care ar fi trebuit să fie efectuată plata subvenției aferente anului anterior. APIA Vâlcea însă nu și-a îndeplinit obligația legală nici până în prezent. Întârzierea cu care s-a efectuat și plata aferentă anului 2021, precum și neachitarea celei pentru 2022 au condus societatea Purple Rezident la intrarea în insolvență, având acum activitatea coordonată de Mega Construct SRL în calitate de administrator special, prin avocata Liliana Dinu. Zilele trecute, aceasta a chemat în judecată APIA Vâlcea, în solidar cu funcționarii responsabili (atragerea răspunderii personale) solicitând daune de 130.000 de euro, plus 4.000 de euro penalități pe lună. Dosarul a fost înregistrat pe rolul Tribunalului București, Sectia a II-a Contencios Administrativ și Fiscal.

Primăria notifică societatea să achite chiria înainte de termenul limită și reziliază contractul fără să aștepte parcurgerea procedurii legale

În baza contractului civil de închiriere numărul 4170/28.05.2021, încheiat cu UAT Mălaia – Vâlcea, pe o perioada de șapte ani, cu posibilitatea prelungirii acestuia cu încă trei ani, Purple Rezident Brașov SRL, societate aflată în insolvență (dosar nr. 1.353/90/2022 pe rolul Tribunalului Vâlcea), are calitatea de chiriaș al golului alpin Coasta Benghii. Din punct de vedere juridic, înțelegerea este absolut valabilă și în 2023, recunoscută inclusiv de APIA Vâlcea. Contractul de închiriere a fost încheiat după derularea unei licitații publice în urma căreia a fost întocmit procesul verbal cu nr. 4.144/2021, afișat inclusiv pe site-ul primăriei.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Ulterior încheierii contractului, Primăria Mălaia a emis către Purple Rezident o decizie de plată, specificându-se în ea că plata trebuie efectuată până la data de 30 septembrie 2021. Însă, în luna iulie 2021, societatea a fost notificată să achite chiria, deși abia apucase să intre în administrare. Reprezentanții societății au invocat o serie de elemente legale reale și pertinente care i-au împiedicat să se conformeze mai devreme de termenul contractual limită. În acel moment, Primăria Mălaia a solicitat imediat rezilierea contractului în cadrul dosarului 1363/198/2021, dosar ce nu s-a judecat și este suspendat și în acest moment. Asta înseamnă că până în prezent nu a fost pronunțată vreo hotărâre judecătorească prin care să fi fost reziliat contractul și nici nu a intervenit vreo alta împrejurare de natură sa conducă la încetarea efectelor lui juridice. Cu alte cuvinte, este în continuare valabil din punct de vedere legal, opozabil terților, în termeni de specialitate.

APIA achită subvenția în 2022, dar refuză în 2023, deși dosarul invocat ca pretext era pe rol și în anul anterior

Purple Rezident, ca orice beneficiar APIA, a solicitat APIA Vâlcea (cererea nr. VL/0785139/17.05.2022) acordarea subvenției pentru pășunea asupra căreia deține contractul de închiriere. Instituția a solicitat, la rândul ei, ulterior, anumite clarificări și completări ale documentației, cerințe ce au fost îndeplinite de către firma chiriașă. Cutuma în domeniu arată că sumele reprezentând subvențiile sunt achitate cu o marjă destul de mare, chiar și cu un an întârziere. Cert este că nici până la 30 iunie 2023 nu a fost emisă decizia de plată către Purple Rezident și nu a fost efectuată plata. În lipsa unui răspuns la cererea de plată formulată în 17 mai 2022, Purple Rezident a formulat plângere prealabilă, înregistrată sub nr. 45.991/132.346/20.07.2023. APIA Vâlcea nu a dat curs nici de această dată pasului procedural. Însă, APIA Structura Centrală a comunicat societății (adresa nr. 23785/02.08.2023) că s-a emis decizia de plată, fără a o pune însă la dispoziție și fără a fi făcută vreo plată în baza ei. Totodată, motivează că s-ar fi emis și decizie de suspendare a plății, fără a indica temeiul de drept și fac trimitere la existența unui dosar pe rolul instanțelor de judecată, anume dosarul nr 1.363/198/2021 (cauză, repetăm, suspendată, dosar nejudecat nici măcar în primă instanță). Sunt constituite astfel elementele infracțiunii de abuz, în opinia reclamanților.

Nici în 2022 APIA nu a respectat termenele exprese prevăzute în cadrul Regulamentului European privind acordarea și plata subvențiilor, subvenția aferenta anului 2021 fiind achitată firmei beneficiare abia pe data de 14 iulie 2022. Purple Rezident a îndeplinit și în 2022 toate condițiile prevăzute de lege, neschimbate față de anul anterior, lucru confirmat chiar de către APIA Vâlcea prin acceptarea dosarului final (toate documentele de eligibilitate prevăzute de art. 9 din OUG  11/2021).

În episodul de săptămâna viitoare al investigației jurnalistice prezentăm și punctele de vedere al celor reclamați, precum și înscrisuri.

*Foto: Coasta Benghii, instantaneu din octombrie 2022

Politica