luni, noiembrie 25, 2024

Ultima ora

Sport

Educaţia şi mediul, priorităţi pentru Partidul Naţional Liberal

300 de milioane de lei prin Programul Microbuze Electrice Școlare pentru transportul elevilor!

Ministrul liberal al mediului, apelor și pădurilor, Mircea Fechet, a anunțat lansarea programului destinat achiziției de microbuze electrice, hibride și alimentate cu gaz natural comprimat, care vor fi utilizate în transportul școlar al elevilor. Programul are un buget de 300 de milioane de lei și este finanțat prin Administrația Fondului pentru Mediu. Acest program va veni în sprijinul copiilor care sunt nevoiți să parcurgă distanțe lungi în microbuze vechi sau chiar pe jos, dar va contribui și la reducerea poluării.
La acest program pot să aplice consiliile județene și subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiului București.

„Lansăm, în premieră, Programul Microbuze electrice pentru transportul elevilor. Este unul dintre programele finanțate de minister prin care încercăm să atenuăm impactul schimbărilor climatice, să asigurăm un aer mai curat, să participăm la decarbonizarea sectorului de transport și să reducem emisiile de gaze cu efect de seră. Ne încadrăm și cu acest program în tendința europeană privind mobilitatea durabilă. Acest program vine în completarea programului Rabla Clasic, în completarea programului Rabla Plus și, mai nou, Rabla local. Practic, va asigura transportul elevilor spre școală și înapoi către locuințele lor, urmărind să schimbe comunitățile noastre în comunități din ce în ce mai verzi. Nu vom finanţa doar microbuze electrice, ci vom finanţa şi infrastructura aferentă acestora, mă refer la infrastructura de încărcare. Practic, pentru fiecare microbuz achiziţionat vom putea finanţa şi o staţie de încărcare electrică”, a subliniat ministrul Mircea Fechet.

Prin acest program se finanțează achiziționarea microbuzelor electrice, hibride și a celor alimentate GNC, achiziționarea stațiilor de reîncărcare a microbuzelor, cheltuielile cu consultanța pentru implementarea proiectului, în limita a 1% din totalul sumei aferente achiziției microbuzelor și stațiilor solicitate, TVA aferentă proiectului, în condiţiile în care aceasta a fost solicitată şi nu este recuperabilă, rambursabilă sau compensată prin orice alte mijloace potrivit prevederilor legale.

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Programul va începe efectiv la data de 8 septembrie. Până atunci, consiliile judeţene, împreună cu autorităţile publice locale ar trebui să pregătească documentaţiile de finanţare. Va fi deschis timp de două luni, între 8 septembrie şi 8 noiembrie”, a adăugat ministrul liberal al mediului, apelor și pădurilor.

Este eligibil proiectul care cuprinde autovehicule mai puţin poluante, de tipul microbuzelor electrice, hibride și a celor alimentate cu gaz natural comprimat, ce îndeplinesc următoarele criterii: aparțin categoriei M2 – M3 – respectiv microbuze electrice, microbuze hibride, microbuze alimentate GNC; microbuzele electrice au autonomie de minim 200 km, iar microbuzele hibrid plug-in au o autonomie de minim 50 km exclusiv pe putere electrică; dețin omologarea CE de tip (de exemplu microbuzele care deţin o omologare CE de tip a întregului vehicul emisă de orice stat membru al Uniunii Europene nu mai necesită omologare în România) şi Cartea de identitate a vehicului (CIV) eliberată de Registrul Auto Român, în conformitate cu procedurile administrative specifice, întrunesc cerinţele legate de accesibilitate pentru persoanele cu mobilitate redusă. De asemenea, microbuzele achiziționate trebuie să fie noi. Ministrul Mediului estimează că, în funcție de timpul de livrare, microbuzele ar putea circula în prima parte a anului 2024.

Totodată, Mircea Fechet a declarat că Ministerul Mediului va aloca în anul şcolar următor 100 de milioane de euro pentru activităţile pe care elevii din România le vor desfăşura în cadrul Săptămânii verzi.

Politica