Cuzin Toma: „După 20 de ani de carieră, este o datorie și o neliniște pe care o resimt de a face ceva pentru copiii din sate”
Actorul Cuzin Toma, cunoscut pentru rolul lui „Firicel” din Las Fierbinți, a venit vineri, 25 august, la Craiova, pentru a anunța că face ”Film în sat”, într-o localitate din Dolj. Este vorba despre festivalul de Artă „Film în Sat” care face oprire în comuna Cernătești din județul Dolj, între 25 și 27 august.
Evenimentul, găzduit de Asociația Culturală „CUZIN TOMA – Dacă eu pot, poți și tu”, aduce în prim-plan pelicule autohtone, concerte live, expoziții pline de creativitate și ateliere captivante, toate cu acces gratuit. Această inițiativă culturală se desfășoară atât pe arena stadionului Cernătești, cât și în incinta Culei Cernăteștilor, care va putea fi explorată pe tot parcursul festivalului.
„Vorbim de un festival de film, iar noi suntem parteneri. Acesta începe din această seară, pe parcursul a trei zile. Consiliul Județean a făcut o investiție și a reabilitat o culă, un loc deosebit, prin fonduri europene. Dorim ca zona Cernăteștiului să fie una efervescentă în ceea ce înseamnă tradițiile. În zona respectivă avem în proiectare Muzeul Satului, la Rasnic. De asemenea, conacul generalului Săulescu va fi reabilitat prin fonduri europene. Va fi o zonă pe care dorin s-o creștem. Cula Cernăteștiului va fi inaugurată pe 15 septembrie. Noi am vrut să facem inaugurarea mai devreme, dar au fost inundații și ploi care nu au permis acest lucru. Odată ce inaugurezi un obiectiv de tip muzeal, trebuie să aduci și evenimente pentru acel obiectiv. E o zona bogată în tradiții”, a spus Cosmin Vasile, președintele Consiliului Județean Dolj.
Actorul a subliniat că în urma festivalului nu se gândește la profit, ci acesta este făcut pentru copii. Pe viitor își dorește să atragă sponsori și evenimentul să se desfășoare în cât mai multe sate din România. În localitatea unde s-a născut, Peștișani, ”Film în sat” a avut un real succes, strângând peste 10.000 de spectatori.
„Asta m-a ajutat pe mine să-mi asum condiția și să mi-o depășesc”
„Când eram mic la Peștișani venea caravana cinematografică și anunțau film. În fiecare sâmbătă era film. Încet, încet începeau să aducă și filme străine, bulgărești, sârbești, americane. Unui copilași i se promite că o să vină Chuck Norris, nebunie mare la cei 12 ani jumătate pe care îi avea el. Și s-a pregătit până în decembrie să se uite la Chuck Norris numai că prin 1989 a venit o revoluție, n-a venit el.
Ce m-a adus pe mine aici este educația culturală, artele creative. Asta m-a ajutat pe mine să-mi asum condiția și să mi-o depășesc. După 20 de ani de carieră, este o datorie și o neliniște pe care o resimt de a face ceva pentru copiii din satele din România. Până când intru în pământ o să fiu legat de sat, cultură și tradiție.
Am crescut la țară, mi-am dorit să-mi cresc copiii la țară și vreau să văd satele pline de copii. Acest festival este adresat părinților, tinerilor dar mai ales copiilor care vin din urmă. Când spun să-și asume condiția e pentru că nu trebuie să le fie rușine de locul și de situația pe care o au. Dacă o conștientizează atunci este un pas înainte și pot s-o depășească. Filmul, teatrul și muzica românească nu ajung unde trebuie. Acest festival este făcut din suflet și pentru sufletele copiilor.
„Eu am fost dispus să investesc 3 ani în acest proiect din fonduri personale”
Când cineva dintr-o administrație locală sau județeană crede într-un proiect de genul acesta pe mine nu mă mai interesează restul. Dă o speranță copiilor și tinerilor de la sat. Eu am fost dispus să investesc 3 ani în acest proiect din fonduri personale. Sunt bucuros acolo unde primesc susținere pentru că au intrarea liberă. Dacă n-au intrarea liberă, se sperie sau devine fiță sau modă. Vreau să fie o poveste pentru ei.
Am început acest proiect în 2019 dorind să le arăt celor de unde am plecat că un actor face și altceva. Am rămas plăcut impresionat să văd că nu s-au dezlipit de scaune. Au venit 2.000 e persoane, nu numai din sat. Au venit să-l vadă pe Firicel. M-am bucurat, în sfârșit, de notorietatea dobândită în acest serial care nu este ușor de dus”, a spus Cuzin Toma.
„În județul Dolj am găsit oameni minunați care ne-au ajutat din prima clipă să implementăm acest proiect. Peste tot în țară suntem primiți cu brațele deschise și am avut bucuria să constatăm că anul acesta, la Peștișani, efectul festivalului de anul trecut s-a văzut printr-un public numeros. Au fost foarte mulți copii care au venit fericiți și au plecat și mai fericiți și își doresc să vină din nou la atelierele noastre. Sperăm să intervenim proiect de interes național”, a eveidențiat asociata lui Cuzin Toma, Rodica Mușat.
Deschiderea evenimentului va avea loc vineri, 25 august, de la ora 19:00, pe stadionul Cernătești și va fi urmată de un concert al Tarafului de la Vărbilău, proiecția scurtmetrajului „Cadoul de Crăciun” (r. Bogdan Mureșanu) în prezența actorului Adrian Văncică, precum și a filmului de lungmetraj „Ghinionistul” (r. Iura Luncașu), cu Vlad Logigan, Sânziana Tarța și Gheorghe Visu în rolurile principale, de la 21:30.
Sâmbătă, pe 26 august, iubitorii de muzică și fanii artistului Mihai Mărgineanu sunt așteptați de la ora 20:00 la concertul pe care acesta îl va susține la Cernătești, alături de trupa sa, urmat de la ora 21:00 proiecția primului scurtmetraj scris și regizat de Dana Rogoz, cu Mădălina Craiu și Andreea Vasile protagoniste – „La distanță”. Filmul va rula în prezența autoarei Dana Rogoz.
Tot sâmbătă, de la 21:30, „Oameni de treabă”, comedia neagră regizată de Paul Negoescu, cu un circuit festivalier impresionant și șase trofee Gopo, va rula în prezența regizorului Paul Negoescu. În rolurile principale se regăsesc Iulian Postelnicu, Vasile Muraru, Anghel Damian și Crina Semciuc.
Film în Sat include și o serie de ateliere pentru copii, precum cele de desen, arta actorului, fotografie, programate sâmbătă și duminică, începând de la ora 11:00, dar și expoziții și instalații.
Programul complet al ediției 2023 de la Cernătești (Dolj) va fi afișat în perioada următoare pe site-ul festivalului.