sâmbătă, noiembrie 23, 2024

Ultima ora

Sport

Guvernul își va asuma răspunderea pe pachetul de austeritate în fața Parlamentului

Guvernul Ciolacu își va asuma răspunderea pe pachetul de legi, care privesc creșterile de taxe și impozite și scăderea cheltuielilor bugetare, în fața Parlamentului în prima săptămână a sesiunii care începe din 4 septembrie, au declarat pentru G4Media surse guvernamentale.

„Aș vrea să iau puțin de la noi, cei cu putere de muncă, și de la cei care fac foarte muți bani pentru a da și la pensionari care au muncit o viață și la cei aflați în nevoi. Acesta este modul corect în care un stat trebuie să se comporte în fața cetățenilor săi”, a declarat premierul.

Ciolacu a spus că își „pune mandatul pe masă” în fața Parlamentului, pentru ca românii să vadă cine vrea reformă și cine luptă pentru privilegii.

Policlinica Buna Vestire Craiova

Asumarea răspunderii Guvernului în Parlament înseamnă că legile austerității vor fi adoptate fără nicio dezbatere și fără vreo modificare față de forma propusă de Cabinetul Ciolacu. Premierul și le asumă în fața Legislativului, iar parlamentarii care se opun măsurilor au la dispoziție 3 zile să depună o moțiune de cenzură. Dacă moțiunea este adoptată, cade Guvernul, iar dacă aceasta este respinsă Cabinetul merge mai departe și legile se consideră adoptate, scrie g4media.ro

Însă pentru adoptarea unei moțiuni de cenzură este nevoie de voturile a jumătate plus unu din numărul parlamentarilor, iar PSD și PNL dețin majoritatea.

Articolul 114 din Constituție prevede că Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege. Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, a fost adoptată de Parlament. Dacă Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege se consideră adoptat.

Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, prevede Constituția la articolul 113.

Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor și se dezbate după 3 zile de la data când a fost prezentată în şedinţa comună a celor două Camere.

În acest context, Cătălin Drulă, președintele USR, a declarat joi pentru G4Media că dacă guvernul Ciolacu își va asuma răspunderea în Parlament pe pachetul de modificări fiscale, USR va chema ”toate forțele democratice din Parlament pentru o moțiune de cenzură”.

”Întâi să vedem dacă Ciolacu nu se răzgândește iarăși, cum a făcut cu sesiunea extraordinară pentru pensiile speciale. De aproape 3 luni face acțiuni spectaculoase doar pe vorbe. Vom face evident tot ce ține de noi să ne opunem creșterilor abuzive de taxe. Dacă va exista această asumare de răspundere, vom chema alaturi de noi toate forțele democratice din Parlament pentru o moțiune de cenzură. USR nu se va alia cu AUR pentru o moțiune de cenzură. Atâta timp cât PNL va fi părtaș cu PSD însă, matematica parlamentară e clară, așa cum a vrut Iohannis”, a declarat Drulă pentru G4Media.

Pentru depunerea unei moțiuni de cenzură e nevoie de minimum 117 semnături, adică un sfert din numărul total de paramentari.

USR are doar 67 de parlamentari, ceea ce înseamnă că are nevoie de parlamentarii UDMR, Forța Dreptei și REPER pentru a depune o moțiune de cenzură, dat fiind că Drulă a respins orice colaborare parlamentară cu AUR pentru depunerea unei moțiuni de cenzură.

Politica