Fetiță mușcată de față de un șarpe chiar în casă, părinții certați de o asociație pentru că ucid reptilele

Pana Adrian
6 Min Read

În mai multe localități vâlcene, locuitorii au semnalat faptul că se confruntă și cu prezența neobișnuit de frecventă a șerpilor. Nu vorbim despre zonele de munte, unde aceștia sunt în general și veninoși, ci de zonele de deal, de câmpie și lunci. În Vâlcea, cel mai recent caz s-a înregistrat sâmbătă, 19 august, la Băbeni, unde o fetiță a fost mușcată de față de un șarpe “de casă” de dimensiuni mari, necesitând îngrijiri medicale de specialitate. Explicația autorităților este că ploile abundente din această vară au favorizat creșterea vegetației, asigurând astfel mediul ideal și pentru înmulțirea rozătoarelor, pe cale de consecință și a șerpilor, care se hrănesc cu rozătoarele. Și meteorologii tocmai anunță noi ploi…

“Acești șerpi sunt protejați de lege, se pare… Țin sa menționez ca voi șterge postarea precedentă de pe Facebook, deoarece TOT EU am fost amenințată că nu aveam dreptul să omor șarpele de mi-a mușcat fetița și pe al doilea, pe care l-am găsit în casă. Dar, sper că domnii și doamnele de pe Pagina de Facebook Herping România (asociație de protecție a unor astfel de animale – n.r.) să nu pățească exact ceea ce am pățit eu cu fetița mea, iar scrisoarea de externare spune tot. Dacă va interesează atât de mult șerpii, vă aștept să ii luați dvs și sa faceți ce doriți cu iei. Eu până atunci îmi apar copii. Atât timp cât ei sunt în casă și îmi pun copii în pericol, nu am de ales decât sa îi prind. Am pus lapte și lipici, ca să poată ieși toți”, a postat o localnică pe contul său de Facebook joi, 24 august. Aceasta, împreună cu soțul, au stat doar câteva zile în România, se pare, în restul anului fiind la muncă în Anglia.

Marți, 22 august, aceeași persoană postase pe Facebook și ce pățise cu fetița cea mică: “Sâmbătă noaptea (19 august a.c.) la ora 1.30, un șarpe care mi-a intrat în casă, mi-a mușcat fetița cea mica. Am fost trimiși de urgență de la Spitalul Județean Vâlcea la Grigore Alexandrescu, în București. Fetița a scăpat, este bine acum. Am pus otravă pentru șerpi în casă și am găsit urme ai altor 2 șerpi, așa mi-am dat seama că otrava nu are efect. Am sunat la primărie, dânșii spun că nu ne pot ajuta, am sunat la Poliția animalelor, dânșii spun că se ocupă doar de animalele maltratate, nu ne pot ajuta. Am sunat la domnul veterinar din Băbeni, care de trei zile ne respinge apelul. Avem betonat în curte, nu avem bălării. Zona în care au apărut șerpii este cea cu tonomatul de lapte. Deci, pot fi și alți cetățeni puși în pericol, nu doar noi.”

Primarul Ștefan Bogdan: Și la mine în curte am găsit doi șerpi mari

“Am fost și eu chiar ieri (miercuri, 23 august – n.r.) în zonă, dar nu am găsit pe nimeni cu care să stau de vorbă. Să știți că tinerii cu fetița mușcată au chiar curat în curte, au și doi câini mari… Există o ipoteză ce poate fi valabilă. Cu gospodăria lor se învecinează o casă care a fost cumpărată de ceva ani de un cult protestant, îmi scapă acum care exact. Ei, acea casă se vede că nu e îngrijită, nici ea, nici curtea. Se văd până și păienjenii la încheieturile tocăriilor din stradă. Porțile sunt încuiate. Vom insista până vom da de proprietari. Într-un colț, e adevărat, e și tonomatul de lapte al unei firme private. Acești șerpi nu sunt veninoși, sunt din cei negri, de casă, dar în anumite condiții poot deveni agresivi și periculoși pentru copii mici. Sunt foarte multe astfel de cazuri reclamate de locuitori în ultima vreme. Și eu am găsit doi din aceștia în curte zilele acestea, mari și ei. Perioada ploioasă a favorizat creșterea abundentă a vegetației, care la rândul ei asigură mediul ideal pentru astfel de ființe. Nu i-am omorât, i-am alungat”, ne-a declarat Ștefan Bogdan, primarul orașului Băbeni, el însuși de profesie medic veterinar.

Măsuri pentru a ține departe de casă șerpii: curățenie lună, mentă și… arici

Menținerea curățeniei în permanență în curți și grădini este principala măsură prin care șerpii pot fi ținuți departe. Spațiile nu trebuie să fie aglomerate. Iarba nu trebuie lăsată să crească peste măsură, nici tufișurile și arbuștii, altfel șerpii le vor considera mediul ideal pentru a se ascunde și din care să-și pregătească atacurile asupra rozătoarelor în tranzit. La fel sunt și lemnul putrezit și frunzele uscate, de care trebuie să scăpați, toamna. Florile cu miros îmbătător sunt și ele atracții irezistibile pentru șerpi, astfel că trebuie îngrădite cu gărdulețe specifice, care să-i împiedice să se apropie de ele. Nu strică nici plantarea de mentă în curți și la marginea grădinilor, fiind o planta de care șerpii nu se apropie, mirosul ei puternic alungându-i. Dacă în curte găsiți arici, nu-i alungați, ei nu se hrănesc doar cu mici rozătoare, adică reduc hrana căutată și de șerpi, ci și cu aceste reptile. Deseori, și câinii alungă cu succes șerpii.

Distribuie acest articol