Primele semne de infecție cu West Nile. Recomandările specialiștilor

Delia Pătru
3 Min Read

Neuroinfecția cu virusul West Nile, transmis prin înțepătură de țânțari, a făcut deja trei victime. Categoria cea mai expusă la complicații și deces este cea a persoanelor cu sistemul imunitar deficitar.

Trei români cu vârste peste 50 de ani au murit, săptămâna trecută, din pricina complicațiilor date de neuroinfecția cu virusul West Nile. Potrivit Euronews, care citează o estimare a Institutului Cantacuzino din București, 10% dintre țânțarii din România sunt purtători ai virusului.

Este important de menționat că nu există niciun vaccin sau tratament antiviral specific pentru acest virus, ceea ce face situația cu atât mai îngrijorătoare pentru autorități și populație. 

Policlinica Buna Vestire Craiova

Cele mai multe cazuri au fost diagnosticate după ce pacienții au ajuns la spital cu meningită sau meningoencefalită, o infecție a meningelor și a creierului. În cazuri rare, pacienții se pot confrunta cu o infecție gravă a sistemului nervos după contractarea virusului, care poate duce la paralizie, convulsii, pierderea vederii și comă.

Semnele unei infecții ușoare includ febră, dureri musculare și articulare, indicația fiind aceea de a ne adresa medicului de familie.

Experții europeni au atras atenția asupra unui risc tot mai ridicat în regiunea europeană de cazuri de boli transmise de ţânţari, inclusiv dengue, zika, chikungunya şi West Nile, asociate cu schimbarea climei şi răspândirea insectelor purtătoare de virusuri.

 „Dacă acest lucru continuă, ne putem aştepta să vedem mai multe cazuri şi posibil decese din cauza bolilor precum dengue, chikungunya şi febră West Nile“, a declarat Andrea Ammon, director al Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor, ECDC, potrivit adevarul.ro

Romania s-a confruntat în anul 1996 cu cea mai mare epidemie de neuroinfecție West Nile din Europa, când s-au înregistrat 352 de cazuri. În anul 1997 s-a implementat sistemul de supraveghere a acestei infecții la om. Anual, s-au înregistrat cazuri izolate de neuroinfecție cu virus West Nile la om, dar și izbucniri epidemice în anii 2010, 2016, 2017, 2018.

Recomandările Institutului Național de Sănătate Publică 

  • Evitați expunerea la țânțari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi.
  • Utilizați substanțe chimice repelente împotriva țânțarilor.
  • Utilizați substanțe insecticide în locuință/în jurul locuinței.
  • Împiedicați pătrunderea țânțarilor în casă (plase de protecție la ferestre).
  • Asigurați desecarea bălților de apă din jurul gospodăriei.
  • Îndepărtați recipientele cu apă stătută și gunoiul menajer.
Share This Article