duminică, ianuarie 5, 2025

Ultima ora

Sport

Angajați RAR, la judecată pentru șpagă

Mai mulți angajați R.A.R Gorj au fost trimiși în judecată pentru săvârșirea unor infracţiuni de corupţie.

Procurorii îi acuză că au săvârșit mai multe fapte de luare de mită în formă continuată, dare de mită în formă continuată și fals intelectual în formă continuată.

De asemenea, s-a solicitat instanţei de judecată confiscarea specială de la inculpaţi a sumelor ce au făcut obiectul infracţiunilor de corupţie pentru care au fost trimişi în judecată, menţinerea măsurilor asiguratorii dispuse anterior în cauză, precum şi anularea înscrisurilor false (41 de rapoarte de inspecţie).

Policlinica Buna Vestire Craiova

”Prin rechizitoriul din data de 08.08.2023, Parchetul de pe lângă Tribunalul Gorj a dispus trimiterea în judecată a cinci inculpaţi, pentru săvârșirea unor infracţiuni de corupţie, după cum urmează:

1. P.L.C., inginer la Registrul Auto Român, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire de grup infracţional organizat prev. de art. 367 alin. 1 Cod, luare de mită în formă continuată, prev. de art. 289 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal (48 de acte materialedin perioada martie – iulie 2018) şi fals intelectual în formă continuată, penal şi art. 321 Cod penal cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal (31 de acte materiale din perioada martie – iulie 2018), totul cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal;

2.  V.D., mecanic la Registrul Auto Român, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire de grup infracţional organizat prev. de art. 367 alin. 1 Cod şi luare de mită în formă continuată prev. de art. 289 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal (32 de acte materiale), totul cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal;

3. A.C.F., inginer la Registrul Auto Român, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită în formă continuată, prev. de art. 289 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal (6 acte materiale din perioada mai – iunie 2018) şi fals intelectual în formă continuată, prev. de art. 321 Cod penal cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal (6 acte materiale din perioada mai-iunie 2018), totul cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal;

4.  I.M.C.,inginer la Registrul Auto Român, pentru săvârşirea infracţiunilor de luare de mită în formă continuată prev. de art. 289 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal (4 acte materiale) şi fals intelectual în formă continuată, penal, şi art. 321 Cod penal cu aplicarea art. 35 alin. 1 Cod penal (4 acte materiale), totul cu aplicarea art. 38 alin. 1 Cod penal;

5. S.L.V., administrator, pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită în formă continuată prev. de art. 290 alin. 1 Cod penal cu aplicarea art. 35 Cod penal (2 acte materiale din data de 12.07.2018);

Pentru a dispune astfel s-a reţinut că inculpatul P.L.C., în exercitarea atribuţiilor de serviciu, în calitate de inginer în cadrul Registrului Auto Român, Reprezentanţa Gorj, a acţionat în cadrul grupului infracţional organizat, având ca sarcină distinctă omologarea în vederea înmatriculării în condiţii nelegale a autoturismelor ai căror proprietari remiteau sume de bani cu titlu de mită, în perioada martie – iulie 2018, a pretins şi primit suma totală de 8.650 lei şi 50 euro pentru a-şi încălca atribuţiile de serviciu şi pentru a omologa în vederea înmatriculării, mai multe autoturisme aduse din U.K., care prezentau faruri fixate neregulamentar, consemnând în mod necorespunzător adevărului, în certificatele de omologare, că în urma inspecţiilor nu a depistat nereguli.

Inculpatul V.D., în exercitarea atribuţiilor de serviciu, în calitate de mecanic în cadrul Registrului Auto Român, Reprezentanţa Gorj, a acţionat în cadrul grupului infracţional organizat, având ca sarcină distinctă manipularea aparatului ce măsoară emisiile de noxe ale autoturismelor ce se prezintă la inspecţii la sediul R.A.R. Gorj, în vederea omologării şi apoi înmatriculării în condiţii nelegale, în perioada martie – iulie 2018, a primit cu titlu de mită suma de 1.760 lei, pentru încălcarea atribuţiilor de serviciu.

Inculpatul A.C.F., în exercitarea atribuţiilor de serviciu, în calitate de inginer în cadrul Registrului Auto Român, Reprezentanţa Gorj, în perioada mai – iunie 2018, a pretins şi primit suma totală de 1.000 lei, pentru a-şi încălca atribuţiile de serviciu şi a omologa în vederea înmatriculării, mai multe autoturisme aduse din U.K., care prezentau faruri fixate neregulamentar, consemnând în mod necorespunzător adevărului, în certificatele de omologare, că în urma inspecţiilor nu a depistat nereguli.

Inculpatul I.M.C., în exercitarea atribuţiilor de serviciu, în calitate de inginer în cadrul Registrului Auto Român, Reprezentanţa Gorj, în perioada mai – iulie 2018, a pretins şi primit suma totală de 550 lei, pentru a-şi încălca atribuţiile de serviciu şi a omologa în vederea înmatriculării, mai multe autoturisme aduse din U.K., care prezentau faruri fixate neregulamentar, consemnând în mod necorespunzător adevărului, în certificatele de omologare, că în urma inspecţiilor nu a depistat nereguli.

Inculpatul S.L.G., în data de 12.07.2018, aflându-se în incinta R.A.R. Gorj, cu ocazia prezentării autoturismului tip JEEP marca KIA SPORTAGE, în vederea efectuării unei inspecţii, pentru înmatriculare, dorind să obţină un rezultat favorabil la inspecţie, având în vedere vechimea autoturismului, precum şi posibilitatea de a fi identificate defecţiuni, a remis din proprie iniţiativă, în două împrejurări diferite, dar în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, cu titlu de mită, mai întâi suma de 100 de lei pe care a plasat-o în interiorul autoturismului, lângă scrumieră (o bancnotă de 100 de lei) pentru a fi ridicată de către funcţionarul R.A.R. Gorj, însărcinat să efectueze testarea cu aparatul de noxe, respectiv inculpatul V.D. şi ulterior, după aproximativ o oră a remis personal, din proprie iniţiativă, sub coordonarea numitei B.I., suma de 100 de lei cu titlu de mită, în actele autoturismului sus-menţionat, inginerului însărcinat cu inspecţia autoturimsului, respectiv inculpatului I.C., în incinta halei în care se testau autoturisme, pentru a-i determina pe funcţionarii sus-menţionaţi să-şi îndeplinească atribuţiile de serviciu.

S-a solicitat instanţei de judecată confiscarea specială de la inculpaţi a sumelor ce au făcut obiectul infracţiunilor de corupţie pentru care au fost trimişi în judecată, menţinerea măsurilor asiguratorii dispuse anterior în cauză, precum şi anularea înscrisurilor false (41 de rapoarte de inspecţie).

Facem însă precizarea că punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de o persoană inculpată sau trimiterea în judecată reprezintă etape ale procesului penal, reglementate de Codul de procedură penală, dar aceste acţiuni ale procurorului nu sunt în măsură să înfrângă prezumţia de nevinovăţie de care beneficiază în continuare persoanele suspecte sau inculpate, până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti definitive în cauză”, se arată în comunicatul de presă al Parchetului de pe lângă Tribunalul Gorj.


Politica