duminică, ianuarie 5, 2025

Ultima ora

Sport

Craioveni: Vrem dezvoltarea orașului, dar cu respect pentru oameni și mediu


Primăria Craiova este acuzată că încalcă dreptul la un mediu sănătos. Locuitorii din zona străzii „Henri Coandă” au organizat joi, 17 august, un protest împotriva proiectului de extindere rutieră Traian Lalescu – Calea București.

Aceștia susțin că inițiativa va transforma zona într-un loc aglomerat și poluat din punct de vedere al traficului, și că proiectul nu include prevederi pentru spații verzi. Aproape 60 de oameni au fost prezenți pe strada unde au copilărit sau trăiesc de ceva vreme.

Noi nu ne plasăm în mod discreționar împotriva ideii de dezvoltare a acestui oraș pentru că ne dăm seama că este necesară. Însă ea nu trebuie făcută punând într-un dezechilibru total ideea de dezvoltare cu protecția mediului și cu sănătatea publică”, a declarat avocatul Bogdan Mihăiloiu, care locuiește în zonă.

Policlinica Buna Vestire Craiova

El a menționat și că trotuarul care va rămâne în urma lucrărilor va fi unul mult prea mic pentru ca pe acolo să poată circula, de exemplu, mame cu cărucioare cu copii mici. „Noi suntem supărați pe modul în care se implementează acest proiect pentru că nu ține cont, în primul rând, de lege. Lățimea aceasta, a trotuarului, de 1 metru nu respectă mai multe dispoziții legale, care impun o lățime superioară atunci când este vorba despre persoane cu dizabilități. (…) Dacă vom continua să implementăm genul acesta de proiecte în care nu vom avea respect pentru mediu, orașul nostru nu va mai fi un oraș atractiv pentru niciun cetățean. Din păcate, Primăria Craiova manifestă un dispreț total față de niște elemente absolut necesare unui trai decente”, a mai adăugat avocatul Mihăiloiu.

„Trebuie să ne gândim la oameni, în primul rând”

Locuitorii de pe Henri Coandă sunt revoltați de ideea că în viitor strada lor se va transforma într-un loc cu un trotuar de aproape un metru lățime. De această măsură vor fi afectați bătrânii care merg la cumpărături, copiii, mămicile cu bebeluși sau chiar orice craiovean căruia îi plăcea să se plimbe într-o zonă liniștită.

Locuiesc pe această stradă de când m-am născut, respectiv din 1954. Îmi pare foarte rău că s-a ajuns aici, mai ales că strada noastră a fost un plămân verde al orașului. Noi toți care locuim aici ne-am străduit să o facem plăcută pentru toată lumea. S-a circulat și în ambele sensuri pe această stradă, și într-un singur sens. Nu văd rostul pentru care trebuie distruși acești copaci. Locuitorii de pe această stradă rămân cu un trotuar de un metru, fără niciun copac care să absoarbă noxele acestor mașini care ar circula. Trebuie să ne gândim la oameni, în primul rând”, a spus Tomescu Gabriela.

Lucrarea a fost foarte grăbită, trebuia să înceapă la anul. Muncitorii care au lucrat aici nu știu la ce companie lucrează. Au început direct cu niște canalizări. O vecină n-a fost legată nici la apa corectă, este încă la o țeavă a vecinilor”, a spus Raluca Stănescu.

După ce că suntem sufocați de această poluare, acum se taie și acești copaci. De când mă știu strada aceasta este aceeași. Dacă e să merg cu copilul, n-am loc pe trotuar. Pe această stradă se joacă copiii. O mămică cu un cărucior nu va avea loc. Am un copil de 2 ani și nu știu cum ne vom descurca”, ne-a declarat un tătic.

„Mi se rupe sufletul de strada aceasta”

Cred că n-a fost o zi să nu trec pe aici. O consider un plămân verde al cartierului nostru, o stradă frumoasă, civilizată, oxigenată, europeană. Suntem pe cale să stricăm un lucru frumos pe care îl avem în Craiova. Mi se rupe sufletul de strada aceasta”, a spus Monica Baniță.

Sunt un cetățean al Craiovei care în studenție am locuit în cartierul Sărari. Eram studentă la Automatică. Strada aceasta o cunosc și merg pe ea de atunci. Eram chiar încântată că scăpase de demolări. Îmi fac cumpărături din Valea Roșie și de multe ori aleg să merg pe jos pe această stradă, tocmai pentru că este una liniștită”, a spus Mihaela Nedelcu.

Cert este că, toți locuitorii se opun ferm împotriva tăierii arborilor care au avut nevoie de zeci de ani ca să ajungă la maturitate, iar dorința administrației de a face o stradă cu 4 benzi, în loc de 2, inumană.

În zonă nu sunt prevăzute spații verzi, astfel încât locuitorii voi merge cu mașinile în afară zonei de locuit pentru orice nevoie specifică traiului zilnic.

Noul proiect nu prevede copaci pe str.HENRI COANDĂ, soluție dramatică în condițiile încălzirii globale și a poluării masive în oraș.

Craiovenii care locuiesc în această zonă au inițiat anterior și o petiție on-line pentru stoparea proiectului, care a strâns până acum peste o 1.300 de semnături.

Politica