Președintele Consiliului Județean Vâlcea, Constantin Rădulescu, a anunțat vineri, 4 august a.c. că finanțarea unui proiect major a fost aprobată printr-un ordin de ministru, ordin ce a fost publicat în Monitorul Oficial al României. Proiectul are o valoare totală de 676.385.923 lei (aproximativ 140 de milioane de euro) și urmează să primească finanțare prin “Programul Termoficare”, derulat de MDLPA.
“Astăzi am primit o veste excepțională după foarte multă muncă. Astăzi, în Monitorul Oficial al României, a fost publicat Ordinul de ministru al Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației privind alocarea și actualizarea sumelor pentru cofinanțarea lucrărilor de investiții pentru modernizarea și reabilitarea, retehnologizarea și extinderea, sau înființarea sistemelor de alimentare centralizată cu energie termică a localităților, conform programului de termoficare. Peste 600 de milioane de lei. Atâția bani vom investi în noul CET, practic! Așteptăm să ni se spună când vom semna contractul. Le mulțumesc tuturor celor care au avut încredere în noi și în reușita acestui proiect. Voi reveni cu detalii”, a declarat Constantin Rădulescu.
CJ Vâlcea a achiziţionat până acum teren şi active funcţionale situate pe amplasamentul industrial al CET Govora. Astfel, proiectul “noului CET” ar urma să fie dezvoltat chiar în incinta actualei societăți aflate în insolvență, înlocuind treptat capacităţile de producţie existente pe bază de cărbune. Conform planului CJ, în prima etapă se vor pune în funcţiune patru cazane cu apă fierbinte (CAF) şi două motoare termice cu puteri de 10,4 MW electrici fiecare, de ultima generaţie. Noile instalații vor asigura în totalitate necesarul de agent termic al sistemului de termoficare. În etapa a doua, pentru a se realiza un randament maxim al acestui proiect, se vor pune în funcţiune alte trei motoare termice cu puteri de 10,4 MW electrici fiecare şi o centrală de cogenerare pe biomasa de 1,8 MW electrici.
Scopul final al investiției este ca, prin producerea în cogenerare de energie termică și electrică, să se obțină un preț cât mai mic al gigacaloriei furnizate consumatorilor, în special populației.