duminică, ianuarie 5, 2025

Ultima ora

Sport

Donald Trump, pus sub acuzare pentru încercarea de a anula alegerile din 2020

Fostul preşedinte american Donald Trump a fost inculpat penal pentru că a complotat în scopul anulării înfrângerii sale în alegerile din 2020.

Potrivit CNN, în cadrul anchetei avocatului special Jack Smith, Trump a fost acuzat de: conspiraţie în vederea fraudării Statelor Unite; conspiraţie în vederea obstrucţionării unei proceduri oficiale; obstrucţionarea şi încercarea de obstrucţionare a unei proceduri oficiale; şi conspiraţie împotriva drepturilor. El urmează să se prezinte, joi, la Tribunalul Federal din Washington, scrie digi24.ro

„La mai bine de două luni de la ziua alegerilor din 3 noiembrie 2020, inculpatul a răspândit minciuni potrivit cărora ar fi existat o fraudă care să determine rezultatul alegerilor şi că el ar fi câştigat de fapt”, se arată în rechizitoriu. 

Policlinica Buna Vestire Craiova

„Aceste afirmaţii au fost false, iar acuzatul ştia că sunt false, dar acuzatul le-a difuzat oricum – pentru a face ca afirmaţiile sale false cu bună ştiinţă să pară legitime, pentru a crea o atmosferă intensă de neîncredere şi furie şi pentru a eroda încrederea publicului în administrarea alegerilor”, se mai arată în document.

Complotul pentru a anula alegerile din 2020 a spulberat normele prezidenţiale şi a culminat cu un atac fizic de neconceput la Capitoliul SUA, la 6 ianuarie 2021, când Congresul s-a reunit pentru a certifica victoria preşedintelui Joe Biden. Chiar şi înainte de asta, Trump s-a angajat într-o campanie de presiune fără precedent faţă de lucrătorii electorali şi legislatorii statelor, faţă de oficialii Departamentului de Justiţie şi chiar faţă de propriul său vicepreşedinte pentru a-i convinge să anuleze rezultatele din 2020.

Smith a declarat reporterilor că va solicita un „proces rapid” şi a încurajat membrii publicului să citească actul de acuzare. „Atacul din capitala naţiunii noastre, din 6 ianuarie 2021, a fost un atac fără precedent asupra sediului democraţiei americane şi, aşa cum este descris în rechizitoriu, a fost alimentat de minciuni”, a declarat Smith într-o scurtă declaraţie.

„Minciuni ale acuzatului care au vizat obstrucţionarea funcţiei fundamentale a procesului de colectare, numărare şi certificare a rezultatelor alegerilor prezidenţiale de către guvernul naţiunii americane”, a mai adăugat el.  

Acuzarea susţine că Trump şi coautorii au „exploatat” atacul din 6 ianuarie de la Capitoliul SUA prin continuarea eforturilor de a convinge membrii Congresului să amâne certificarea alegerilor.

„Pe măsură ce au urmat violenţele, acuzatul şi coautorii au exploatat perturbarea prin redobândirea eforturilor de a ridica pretenţii false de fraudă electorală şi de a-i convinge pe membrii Congresului să amâne în continuare certificarea pe baza acestor pretenţii”, potrivit actului de acuzare.

Acuzarea mai afirmă că Trump i-a înşelat pe mulţi dintre cei care au provocat dezordine, făcându-i să creadă că vicepreşedintele de atunci, Mike Pence, ar putea schimba rezultatele alegerilor pentru a-l face pe Trump învingător.

Trump a respins orice sugestie că ar fi greşit după alegerile din 2020. John Lauro, co-avocatul lui Trump în cazul din 6 ianuarie, a declarat pentru Fox News că Trump a fost pus sub acuzare pentru că a spus pur şi simplu „ceea ce credea, politicile şi discursul politic pe care l-a desfăşurat în calitate de preşedinte”. Lauro a criticat acuzaţiile pentru că sunt o „regurgitare a acuzaţiilor din raportul din 6 ianuarie” şi a apărat acţiunile clientului său din 6 ianuarie şi de dinaintea acestei date.

„Nimic nu a fost făcut într-un mod care să nu fie permis din punct de vedere constituţional. Nimic din ceea ce s-a întâmplat nu a fost obstrucţionist”, a declarat Lauro.

Printre cei şase se numără patru avocaţi anonimi care l-ar fi ajutat pe Trump în efortul său de a submina alegerile din 2020.

De asemenea, este inclus şi un oficial neidentificat al Departamentului de Justiţie care „a încercat să folosească Departamentul de Justiţie pentru a deschide investigaţii false privind infracţiunile electorale şi pentru a influenţa legislaturile statelor cu afirmaţii false cu bună ştiinţă privind fraudele electorale”. Actul de acuzare menţionează, de asemenea, un „consultant politic anonim care a ajutat la punerea în aplicare a unui plan de prezentare a unor liste frauduloase de electori prezidenţiali pentru a obstrucţiona procedura de certificare”.

Primul cap de acuzare cu care se confruntă Trump, conspiraţie pentru fraudarea Statelor Unite, este adus în baza unui statut care poate fi folosit pentru a urmări o gamă largă de conspiraţii care implică două sau mai multe persoane pentru a încălca legislaţia americană. Alte două capete de acuzare se referă la obstrucţionarea unei proceduri oficiale – aduse în temeiul unor dispoziţii incluse într-o lege federală privind manipularea martorilor, care a fost, de asemenea, folosită pentru a urmări în justiţie o parte dintre revoltătorii care au pătruns în Capitoliu.

Aceste capete de acuzare sunt pasibile de o pedeapsă maximă de 20 de ani de închisoare. Oportunitatea folosirii legii pentru a-i urmări penal pe cei care s-au revoltat a fost contestată în cauzele privind încălcarea Capitoliului. Trump se confruntă, de asemenea, cu o acuzaţie de conspiraţie împotriva drepturilor, în temeiul unei legi privind drepturile civile din epoca Reconstrucţiei.

Legea interzice ca două sau mai multe persoane să conspire pentru a „prejudicia, oprima, ameninţa sau intimida orice persoană în … exercitarea sau exercitarea liberă a oricărui drept sau privilegiu care îi este asigurat prin Constituţia sau legile Statelor Unite”. Aceasta prevede o pedeapsă maximă de 10 ani de închisoare, cu excepţia cazului în care conspiraţia are ca rezultat moartea. Demersul lui Smith de a formula acuzaţii va testa dacă sistemul de justiţie penală poate fi folosit pentru a-l trage la răspundere pe Trump pentru comportamentul său post-electoral, după ce a fost achitat în procesul de destituire legat de acţiunile sale din acea zi. Este a doua oară în două luni când Smith aduce acuzaţii împotriva lui Trump.

În iunie, Trump a fost acuzat de reţinerea de documente clasificate şi de conspiraţie cu un consilier de rang înalt pentru a le ascunde de guvern şi de propriii săi avocaţi. Şi, separat, în martie, procurorul districtual din Manhattan, Alvin Bragg, l-a pus sub acuzare pe Trump pentru acuzaţii statale de falsificare a documentelor de afaceri. Trump a pledat nevinovat în ambele cazuri – şi probabil că va face acest lucru din nou atunci când va fi pus sub acuzare pentru cele mai recente acuzaţii. Noua punere sub acuzare a avocatului special vine în contextul în care Trump rămâne favorit pentru nominalizarea republicană la alegerile prezidenţiale din 2024.

Primele două acuzaţii au avut un impact redus asupra poziţiei sale în cursă. Inculparea lui Trump din martie a marcat prima dată în istoria SUA când un fost preşedinte a fost acuzat de fapte penale. Acum există trei cazuri separate, concurente, în care preşedintele se confruntă cu acuzaţii de infracţiuni grave, toate acestea urmând să se desfăşoare în timp ce Trump încearcă să se întoarcă la Casa Albă în 2024, după ce a pierdut în faţa lui Biden în 2020.

Politica