Președintele Tribunalului Vâlcea a reacționat public după ce vineri seară (28 iulie), Antena 3 și alte canale media au publicat sau preluat o serie de stenograme care l-ar acuza pe el și pe tatăl său, Mihai Mateescu, primar al stațiunii Băile Govora, intr-un conflict cu o angajată a primăriei.
CONTEXTUL COMPLET. În spațiul public național e întreținut, din 2021, un scandal al cărei scânteie declanșatoare se regăsește într-o brutală rivalitate politică locală din Băile Govora. Primarul Mihai Mateescu (PNL) este puternic contestat de cel în fața căruia a câștigat alegerile în 2020, viceprimarul Radu Bărăscu (PER). Fiul lui Mihai Mateescu este judecătorul Bogdan Mateescu, președintele Tribunalului Vâlcea, anterior președinte al CSM. Radu Bărăscu este inginer horticultor de profesie, dar și fiul judecătoarei Lucia Bărăscu, aflată la pensie. În 2016, Bogdan Mateescu era președintele Judecătoriei Râmnicu Vâlcea, calitate în care, analizând dosarul de validare a alegerii lui Mircia Gutău (PER) în funcția de primar, a respins instalarea acestuia în funcție pe motiv că nu a fost calculat, fără urmă de dubiu, numărul de zile din perioada de probație pe care edilul-șef condamnat pentru fapte de corupție le avea de așteptat după ispășirea pedepsei contopite și nici nu fusese obținută o decizie de instanță care să-i certifice deținerea unui cazier judiciar imaculat. Ulterior, un complet al Tribunalului Vâlcea condus de judecătoarea Andra Marina a anulat invalidarea și i-a permis lui Mircia Gutău să ocupe demnitatea amintită. Toți ceilalți judecători de la tribunal care ar fi putut analiza cauza s-au recuzat, dosarul fiind preluat de cumătra familiei Gutău.
Totodată, Bogdan Mateescu a intrat și în vizorul armadei mediatice controlate de Dan Voiculescu, dar și al celorlalte grupări asociate.
“Voi populariza sub toate formele posibile înscrierea cât mai multor persoane la concursuri”
“Am auzit și eu de expunerea din presă. Astfel, am solicitat personal Inspecției Judiciare să efectueze verificările care se impun, tributar fiind în continuare ideii de responsabilitate și de bună funcționare a instituțiilor autorității judecătorești. Voi pune la dispoziția Inspecției toate datele necesare lămuririi situației sub toate aspectele și, după finalizarea verificărilor, voi avea o poziție publica și demersuri adecvate. Tot ce pot spune acum este ca voi face în continuare tot ce ține de mine, în conformitate cu legea, pentru a asigura funcționalitatea la parametri optimi a instanței pe care o conduc, iar în cadrul procedurilor de ocupare a posturilor, inclusiv cele de funcționari public, voi populariza sub toate formele posibile înscrierea cat mai multor persoane, inclusiv prin discuții personale și instituționale, astfel încât aceste proceduri să nu mai eșueze din lipsa de candidați, pentru că gradul de ocupare a schemei este foarte redus, cu consecințe asupra calității serviciului public prestat.
Și voi face asta în continuare indiferent de speculații, pentru că întreaga mea activitate s-a circumscris respectării legii și funcționarii la parametri cat mai buni a instituțiilor pe care le-am condus sau din care am făcut parte, fără să fiu intimidat de tot felul de puneri în scenă. Cele bune!”, a declarat Bogdan Mateescu pentru Luju.ro.
Oficiul de Cadastru a spulberat și acuzația de ilegalitate a împroprietăririi
În ce privește acuzațiile pe care i le aduc primarului Mihai Mateescu reprezentanții PER, dar, mai nou, și AUR, inclusiv prin persoana lui George Simion, că s-ar fi împroprietărit ilegal în buricul Parcului central din stațiune, Oficiul județean de Cadastru și Publicitate Imobiliară a spulberat orice dubiu printr-un document oficial, care există și la dosarele aflate în cercetare. “Intrucat pe teritoriul UAT Baile Govora s-au executat lucrari sistematice de cadastru si inscriere din oficiu a imobilelor in cartea funciara, au fost identificate imobile care fac obiectul prevederilor din Legea 7/1996 cu modificarile si completarile ulterioare, acestea fiind inscrise in baza regulamentului privind realizarea, verificarea şi recepţia lucrărilor sistematice de cadastru şi înscrierea din oficiu a imobilelor în cartea funciară aprobat prin Ord. 1 /2020, publicat in MO Partea I nr. 56bis din 28.01.2020, aplicabil la 28.05.2020, conform art. 32, alin. 4, care prevede ca «imobilul cu detinator neidentificat este acel imobil pentru care nici o institutie implicata nu poate sa puna la dispozitie informatiile sau evidentele necesare pentru identificarea detinatorului» si ca „pentru imobilele ai caror proprietari, posesori sau alti detinatori legali nu au fost identificati, dreptul de proprietate se inscrie provizoriu in favoarea UAT”, rezultand astfel imobilul cu nr. de identificare 36404.
In urma solicitarilor si verificarilor ulterioare s-a constatat existenta unor drepturi reale de proprietate care sunt supuse prevederilor Noului Cod Civil, cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv art. 881, alin. 2, art. 898 alin. 1, si art. 899 alin. 4, ale aceluiasi Nou Cod Civil, in baza carora au fost executate lucrari de specialitate in vederea inscrierii drepturilor de proprietate respectand Legea 7/1996 cu modificarile si completarile ulterioare, fara a fi afectat dreptul de proprietate al UAT Baile Govora, intrucat imobilele inscrise provizoriu nu apartin domeniului public al UAT Baile Govora asa cum prevede HG 1362 din 27/12/2001. Deasemenea procedura de dezlipire a imobilului cu nr. de identificare 36404, s-a efectuat cu prevederile din Legea 7/1996 cu modificarile si completarile ulterioare si a Noului Cod Civil cu modificarile si completarile ulterioare, fara incalcarea normelor si prevederilor legale, intrucat necesitatea unei hotarari a consiliului local nu poate fi adusa in discutie atat timp cat imobilul nu este afectat de prevederile din Legea 213/1998 cu modificarile si completarile ulterioare.
Informatiile aparute in spatiul public se dovedesc a fi tendentioase, intrucat sunt prezentate date eronate care nu reflecta realitatea. Imobilele prezentate ca apartinand domeniului public al UAT Baile Govora, nu au existat in evidentele de inventar ale UAT Baile Govora conform HG 1362 din 27/12/2001, prin urmare acestea nu au facut parte din suprafata terenului aferent Parcului Central. Deasemenea vehicularea informatiei ca accesul catre izvorul Ferdinand a fost restrictionat, nu reprezinta decat caracterul unei persoane publice, intrucat aleea de acces are numarul cadastral 36408 si se poate verifica prin simpla consultare a evidentelor digitale disponibile pe site-ul ANCPI. Insemnarile pe platforma dalata efectuate de terte persoane nu reprezinta corespondenta limitelor de proprietate din teren cu cele inscrise in evidentele de cadastru si carte funciara, intrucat nu au fost solicitate serviciile unei persoane fizice autorizate de ANCPI sa efectueze aceste lucrari si reprezinta doar imaginatia acestor terte persoane, avide de senzational si voturi electorale.”
Urmărim cu interes, în continuare, situația de la Băile Govora.