Programul Regional SV Oltenia 2021-2027 și-a deschis primele apeluri începând de joi, 27 iulie, ora 12:00. Acestea reprezintă oportunități de finanțare pentru autoritățile publice locale din Oltenia pentru investițiile în construirea, reabilitarea sau modernizarea drumurilor județene, creșterea eficienței energetice a clădirilor publice sau dezvoltarea infrastructurii educaționale pentru învățământul primar și secundar.
„Este un moment important pentru regiunea Olteniei. Astăzi Programul Regional SV Oltenia își deschide porțile. Avem deschiderea primelor apeluri pentru Prioritatea 5 – Accesibilitate și conectivitate la nivel regional, Conectivitate regională și îmbunătățirea accesului la TEN-T. Este vorba despre drumurile județene cu o alocare totală de 132 de milioane de euro. Prin ghidul pe care noi l-am lansat am pus o limită de 50 de milioane de euro. Regiunea Oltenia are 5 județe, dacă facem un calcul simplu înseamnă 250 de milioane de euro. Am acceptat acest lucru pentru că ne bazăm, potrivit Ordonanței 133, pe supracontractare. Avem promisiuni de la Ministerul de Finanțe că vor accepta. Deci, fiecare județ va putea să depună proiecte de maxim 50 de milioane de euro. Legat de această măsură, cele 5 județe sunt pregătite. Începând de azi vor depune proiectele.
Alexandru Stănescu: „Fiecare apel poate merge pe supracontractare”
Prioritatea 6 se referă la investiții pentru dezvoltarea Infrastructurii educaționale pentru învățământ primar și secundar, cu o alocare de 51 de milioane de euro. Fiecare apel poate merge pe supracontractare, conform Ordonanței 133, până la 200%.
Din păcate, informația ajunge foarte greu la beneficiari. Am vorbit cu beneficiari ai acestor proiecte care încă nu știau că începând de azi se pot depune proiecte. În programul regional există un apel dedicat mediului de afaceri, IMM-urilor, de 79 milioane de euro, pentru întreaga regiune. Numai în județul Dolj sunt 230 de milioane de euro pe aceleași coduri CAEN sau chiar diferite (n.r.proiecte prin Programul Operațional Tranziție Justă).
A treia lansare este eficiența energetică și infrastructură verde pentru Investiții în clădirile publice în vederea asigurării/creșterii eficienței energetice și măsuri pentru utilizarea unor surse regenerabile de energie. Este vorba despre clădirile publice care pot fi reabilitate din punct de vedere energetic și prin montarea unor surse de energie regenerabile.
Aceste apeluri, excluzându-l pe cel cu drumurile județene, sunt apeluri dedicate atât mediului urban, cât și mediului rural. Insist pe acest lucru pentru că, din păcate, mediul rural este mai puțin eligibil. Programul regional este complementar cu PNDR-ul vechi din politica de agricultură, actualul PNS, și se consideră că multe oportunități sunt trecute în acel program” – Director General Alexandru Stănescu.
Începând de joi, 27 iulie, ora 12:00, se pot depune primele proiecte. Toți cei interesați pot consulta ghidul postat pe site-ul ADR SV-Oltenia.
„Noi suntem deschiși, este un program nou și pentru asta am creat un ghid prin care beneficiarii să poată să lucreze. Am avut o întâlnire online prin care le-am făcut o invitație tuturor celor interesați. Am fost 70 de persoane care am intrat la acea întâlnire. Avem și un ghid pe care l-am pus pe site-ul Agenției de Dezvoltare Regională. Sunt foarte multe oportunități”, a mai adăugat directorul general.
„Sperăm că vom continua tradiția și vom semna contracte de 2,4 miliarde de euro”
Cătălin Catană, director AM PR, a prezentat un scurt istoric despre numărul de proiecte depuse de-a lungul timpului. Anul acesta se așteaptă cele mai multe, iar alocarea să fie cu 200% față de cea din acest moment.
„Încă din anul 2007 s-au depus proiecte la noi, în cadrul primului program operațional regional, în număr de 950. S-au semnat 550 de contracte de finanțare în valoare de 650 de milioane de euro. În următorul program regional s-a continuat cu 1.900 de proiecte, s-au semnat 900 de contracte de finanțare, în valoare de 1,2 miliarde de euro, dublul alocării la vremea respectivă pentru programul operațional regional 2014-2021. În cadrul noului program, avem o alocare de 1,2 miliarde de euro. Sperăm că vom continua tradiția și vom semna contracte de 2,4 miliarde de euro, adică 200% față de alocarea pe care o avem în acest moment. Avem semnale că se vor depune proiecte destul de multe”, Cătălin Catană, director AM PR.
Ultima lună de vară vine cu vești bune. Pe 1 august se vor lansa alte 3 apeluri. Directorul general a dat mai multe detalii în acest sens și spune că „până la sfârșitul anului să scoatem undeva la 80% din suma totală”.
„Pe 1 august vom anunța lansarea următoarelor 3 apeluri: infrastructură verde – albastră cu o alocare totală de 87 milioane de euro. Aceste apeluri sunt cu dedicație, 57 de milioane de euro, pentru orașe reședință de județ (Craiova, Râmnicu Vâlcea, Slatina, Târgu Jiu și Drobeta Turnu Severin), 10 milioane sunt pentru municipiile din regiunea noastră și 20 de milioane pentru restul orașelor. Urmează o perioadă de pregătire de 30 de zile a proiectelor și probabil pe 1 septembrie se pot depune și proiectele. Ca și alocare, la cele 3 proiecte care se pot depune astăzi, undeva la 13-15 milioane de euro, mai venim cu 37 de milioane de euro. Încercăm ca până la sfârșitul anului să scoatem undeva la 80% din suma totală” – Director General Alexandru Stănescu.