Monumentul istoric de arhitectură tradițională (casă țărănească din lemn, acoperiș de șiță și pivniță din lespezi de piatră de râu) de pe str. Tudor Vladimirescu (colț cu str. Decebal, în apropierea Bisericii “Sfinții Voievozi”, cunoscută și ca “Biserica din Deal”), în perimetrul centrului istoric al localității Călimănești a intrat în proprietatea orașului-stațiune. Inventariat ca atare în urmă cu cincisprezece ani, istoricii estimează că această casă a fost construită în jurul anului 1880.
“Inițiativa de vânzare a imobilului aparține proprietarului, Maria Popa, care a înaintat autorităţii locale această intenţie, motivată de lipsa mijloacelor de restaurare și de conservare. Negocierea directă dintre proprietar și primărie s-a oprit la suma de 163.020 lei, nivel apropiat de cel identificat de evaluatorul de specialitate. Casa de lemn din Călimănești își va continua drumul în istoria noastră locală ca subiect al unui proiect de recuperare responsabilă și de conservare pentru generațiile care vin”, se arată în comunicatul Primăriei Călimănești.
De fapt, construcția a fost inclusă în Lista monumentelor istorice din județul Vâlcea încă din 1955-1957, listă reactualizată în perioada 1991-1992. Să descriem puțin bijuteria de arhitectură tradițională așa cum au consemnat cercetătoarele vâlcene Ligia Rizea și Ioana Ene în lucrarea “Monumente istorice din județul Vâlcea. Repertoriu și cronologie”, apărută la Editura Conphys Râmnicu Vâlcea în 2007. Casă cu schelet portant de lemn, pereți de paiantă cu cercuială din lățișori tencuiți cu pământ și var stins. Are la temelie o pivniță zidită din lespezi de piatră de râu legate cu pământ. Prispa îngustă este creată prin prelungirea în consolă a bârnelor de la talpa casei și este închisă cu un “parmalâc” din scânduri late, așezate orizontal pe laturile de sud și est. Acoperișul de șiță pe căpriori de lemn este construit în patru ape, cu pantele accentuate, pentru a favoriza scurgerea rapidă a apei de ploaie și a zăpezii. Înălțimea acoperișului este aproape dublă în comparație cu cea a pereților. Are ușa de la intrare din lemn masiv și două ferestre pe peretele de sud și o singură fereastră pe latura de est.